Redactie
Redactie Inspiratie 18 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Eten met je handen: 6 do’s & don’ts

In sommige delen van de wereld wordt eten met je handen gezien als onbeleefd en het ontbreken manieren, terwijl het juist op andere plekken getuigt van etiquette en het verbeteren van de smaakervaring. Maar wat zijn nu precies de regels?

FoodRepublic verdiepte zich in het onderwerp en maakte een artikel met de do’s & don’ts voor eten met je handen in India, Afrika en het Midden-Oosten.

1. Was je handen!

Eén van de belangrijkste geboden bij het eten met je handen is het van tevoren wassen. Dit heeft geen uitleg nodig, toch?

2. Gebruik je rechterhand

In veel landen worden linkerhanden gezien als vies en onrein. Hiermee veeg je immers het een en ander schoon, waardoor de rechterhand automatisch ‘de schone’ van de twee wordt.

Eet dus nooit je eten met je linkerhand! (Dit geldt overigens ook voor het schudden van handen.)

3. Met je hoofd naar het bord

Ben je bang dat je gaat morsen of zijn de stukken iets te groot om in één keer op te eten? Breng dan niet het bord naar je hoofd, maar juist andersom.

4. Kleine hoeveelheden

Om dit soort praktijken überhaupt te vermijden kun je het beste kleine hoeveelheden tegelijk pakken. Hierdoor weet je zeker dat het geen knoeiboel wordt en het ziet er sowieso een stuk charmanter uit.

5. Gebruik je vingertopjes en duim

Om ervoor te zorgen dat je hapje goed en wel je mond bereikt, kun je het beste eten met je vingertoppen en duim.

6. Lik nóóit je vingers af

Tot slot weer een vrij logische regel, die we met alle liefde herhalen én daarbij niet alleen geldt wanneer je met je handen eet. Lik nóóit je vingers af. Dit is niet alleen onhygiënisch, het ziet er ook allesbehalve smakelijk uit.

Uitzonderingen daargelaten, zo is het in Afrika wel toegestaan om na de maaltijd (wanneer ook echt iedereen klaar is met eten) je vingers af te likken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.