Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 27 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Keuken opruimen? Dit zijn de beste tips van Marie Kondo

Je keuken staat vaak bomvol borden, schaaltjes, pannen en allerlei keukenapparatuur die je al dan niet wel of niet gebruikt. Soms heb je zoveel spullen dat je door de Tupperware bakjes de ovenschalen niet meer ziet. Héet teken dat het tijd is voor een grote keukenschoonmaak. En gelukkig is daar Marie Kondo die ons veel leert over het opruimen van onze keuken.

Deze tips van Marie Kondo helpen je om orde te scheppen op het aanrecht en om van je keuken opruimen een behapbaar project te maken.

Je keuken opruimen met Marie Kondo

Marie Kondo is dé kenner op het gebied van opruimen. Sinds kort heeft ze ook een serie op Netflix waarin ze iedereen de fijne kneepjes van het opruimvak leert. Deze tips haalden wij uit haar serie en haar boek om je keuken netjes en opgeruimd te houden:

1. Voel je niet schuldig als je dingen wegdoet

De eerste tip is misschien wel de meest belangrijke en geldt eigenlijk niet voor enkel de keuken: voel je niet schuldig om dingen weg te doen. Oók als je ze hebt gekregen van je overgroot oma. Ook in je keuken kun je items hebben liggen met een sentimentele waarde.

Tijdens het opruimen is die sentimentele waarde je vijand. Als je die ene wok die je hebt gekregen niet gaat gebruiken, is het toch echt de hoogste tijd om ‘m weg te geven. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan.

2. Haal alles uit de keukenkastjes en leg het op één hoop

Dé truc voor een opgeruimd huis is om jezelf te confronteren met alle rommel die je hebt. Haal alle kastjes leeg, leg al je spullen op een grote tafel en begin met sorteren. Als je ziet wat je allemaal in huis hebt, is de kans groter dat je aan het opruimen slaat en wordt het  makkelijker om afscheid te nemen van dingen.

3. Hou rommellades netjes met boxen

Bijna elke keuken heeft er wel één: een rommellade. Misschien wel de meest chaotische plek in huis. De hoogste tijd om hier een beetje orde in te scheppen. Ga eerst na welke items überhaupt gewoon weg kunnen en berg de items die je overhoudt op in verschillende boxen. Door middel van de boxen creëer je wat orde in de chaos en houd je je lade een stuk overzichtelijker.

4. Stapel altijd verticaal

Van je kleding tot je onderbroeken en alles wat je in de keuken hebt liggen: stapel je spullen verticaal op. Als je dingen op elkaar legt, worden de items onderop geplet en daardoor minder mooi. Als je ze stapelt in houders, houd je je producten helemaal heel en kun je er ook veel makkelijker bij als je het nodig hebt.

5. Richt je keuken in voor de kok die je wil zijn

Ben je een kok die veel kruiden en producten gebruikt? Of maak je simpele eenpansgerechten en kook je weinig uit een kookboek? Hou je van taarten en koekjes bakken? Je keuken kan je helpen om de best mogelijke kok te zijn die je wilt zijn. Investeer in de dingen die jij nodig hebt in je keuken (hou je van soep? Dan is het handig als je de staafmixer binnen handbereik hebt en niet steeds naar een kast in de gang hoeft te lopen. Richt je keuken zo in dat je de items die je vaak nodig hebt in de buurt hebt liggen.

6. Doe alles van gelijke grootte bij elkaar in de bestekla

Om overzicht en ruimte te creëren in de keuken leert Kondo ons dat je alles van gelijke grootte bij elkaar moet leggen. De lade ziet er zo minder chaotisch uit en je kunt elke centimeter ten volle benutten.

Keuken opgeruimd? Koken maar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.