Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je koperen pannen schoon

Koperen pannen zijn niet goedkoop, maar wel de investering waard! Ze zijn namelijk niet alleen heel mooi, maar ook nog heel handig: koper is de op één na beste warmtegeleider van alle metalen, waardoor de warmte goed verdeeld wordt over de bodem en zijkanten en je eten sneller gaar wordt. En o ja, er is daardoor ook minder energie nodig. Overigens werkt koper alleen goed op gas, niet op elektrische of inductieplaten.

Nu is het natuurlijk sowieso zonde om keukengerei verkeerd te behandelen, maar al helemaal als het van zulke goede kwaliteit is. Daarom geeft Culy antwoord op de vraag: hoe maak je koperen pannen schoon?

Noilly Prat saus
Nancy van Batenburg voor Culy

Koperen pannen schoonmaken

Om je meteen even te waarschuwen: de manier waarop je een koperen pan moet schoonmaken, hangt heel erg af van het metaal waarmee het koper is gecombineerd. In hoge doses is koper namelijk giftig, en daarom wordt de binnenkant van koperen pannen afgemaakt met een laagje ander metaal zodat het eten het koper niet raakt. Soms is dat tin, vaak is het roestvrij staal. Hoe je de binnenkant schoonmaakt, is daarop gebaseerd.

Tin is bijvoorbeeld een materiaal dat van zichzelf goede anti-aanbakkwaliteiten heeft. Er zal daarom niet snel eten aan de pan gaan zitten, waardoor de pan gemakkelijk schoon te maken is. Vul de pan met water en een beetje afwasmiddel en laat het eten weken; daarna kun je eventuele resten gemakkelijk wegvegen met bijvoorbeeld de zachte kant van een spons.

Afbeelding van koperen pannen 2

Maak je vooral geen zorgen als de binnenkant wat donkerder wordt, dat komt gewoon door de reactie van het metaal op de hitte en krijg je toch niet ‘schoon’. Zorg er wel voor dat je het tinnen laagje laat vervangen als er grote stukken koper doorheen schemeren.

Een pan die een binnenkant heeft van roestvrij staal, kun je natuurlijk wel gewoon naar hartelust schoon schrobben.

De buitenkant schoonmaken

Maar hoe maak je de koperen buitenkant schoon? Als het om etensvuil gaat, is het belangrijk om dat eraf te vegen als het nog niet de kans heeft gekregen om echt aan de pan te gaan zitten. Doe ook dat met een zacht materiaal en eventueel een beetje water.

Het komt misschien een beetje onverwacht, maar veel mensen vinden het juist mooi als een koperen pan wat gaat roesten aan de buitenkant. Als je je pan wel glanzend wilt houden, kun je die af en toe polijsten. Dat kan met speciale staalpolish, die bij sommige supermarkten en natuurlijk verscheidene webwinkels te koop is.

Zo gaan je koperen pannen jaren mee!

Afbeelding van koperen pannen 1

Serious Eats

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.