Redactie
Redactie Video's 6 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Smaakbommetjes uit de zee: alles over zee-egels

Sea urchins, ofwel zee-egels, zie je niet vaak op de kaart staan. Begrijpelijk, want het zijn geen alledaagse waterdieren. Maar de smaak is zo bijzonder, dat je er zéker meer over moet weten.

Er zijn wereldwijd zo’n 900 soorten zee-egels; ook aan de Nederlandse en Vlaamse kusten kun je ze diep in het water vinden. Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, dook naar zee-egels in Spanje.

“Vandaag neem ik jullie mee naar mijn meest favoriete dorp in Spanje: Cadaqués. Een prachtig klein vissersdorpje in het noorden van Catalonië. Ik ga op bezoek mijn goede vriend, Rafel Martin Faixo. Samen met zijn familie runt hij een fantastisch restaurant aan het strand: Can Rafa. Ook hebben ze een prachtige wijnbar, Enoteca, waar ze hun eigen geproduceerde wijnen van Mas Perafita serveren.

De vis in zijn restaurants is vaak zelf gevangen door Rafel. Ik ga met hem mee op zoek naar zee-egels in de baai van het dorpje. Het openmaken van deze lekkernijen lijkt moeilijke en zelfs een beetje gevaarlijk door alle stekels, maar het is eigenlijk best simpel.

Rafel en ik hebben ze rauw gegeten en dan zijn ze wat mij betreft op hun lekkerst. Je proeft de zee in al haar facetten. Maar voel je vrij om ze te gebruiken in een omelet, soep of met een paar druppels citroen.”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.