Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Leuk en makkelijk: zelf kiemgroenten kweken

Kiemgroenten zijn niet alleen helemaal in, maar ook nog eens razend gezond (sla Het Voedingscentrum er maar eens op na) en bovenal: lekker. Ze geven een beetje crunch aan een rijstbowl, salade of zelfs een boterham. Je kunt ze in de supermarkt kopen, maar wist je dat je ze echt doodeenvoudig zelf maakt?

Cress of kiem?

Onder kiemgroenten verstaan we jonge, net ontkiemde zaadjes. Taugé en alfalfa zijn allebei voorbeelden van kiemgroenten, maar je hebt nog veel meer soorten. Zoals broccolikiemen (ook weleens broccoli sprouts genoemd), kiemen van rodekool of zelfs van exotischer ingrediënten als shiso.

Ze lijken een beetje op die andere hippe topping van de laatste jaren: cressen. Het verschil is dat we onder cressen jonge plantjes verstaan. Ze staan met hun wortels op een voedingsbodem (zie ze als heel vroeg geoogste groente). Kiemgroenten zijn ontkiemde zaden.

Deze 3 bijzondere cressen koop je gewoon bij de supermarkt

Zelf kiemgroenten kweken

In een video van Wondergut.com zagen we hoe makkelijk het is om zélf kiemgroenten te kweken. Je hebt er alleen een glazen potje bij nodig, en natuurlijk wat zaadjes naar keuze. Daarvoor kun je bijvoorbeeld mosterdzaadjes of zaadjes van mungbonen, broccoli of alfalfa gebruiken.

Tip: bij bolster.nl kun je bijvoorbeeld leuke zaadjes voor kiemgroenten kopen. Maar het kan dus ook al met mosterdzaadjes.

Zo doe je het

Laat de zaadjes een nachtje weken in een water in een afgesloten potje. Giet ze af, doe ze terug in het potje en zorg dat ze een beetje vochtig blijven. Dekseltje er weer op, even wegzetten en in een mum van tijd heb je zelfgekweekte kiemgroenten in huis.

Voeg ze op het laatste moment toe aan je gerecht, dan behouden ze hun knapperige bite.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.