Culy dineerde met Yotam Ottolenghi in Amsterdam (en dit aten we!)

Het kan je niet ontgaan zijn – alleen al door die cover met die grote gele citroen: Yotam Ottolenghi publiceerde onlangs een nieuw kookboek. In SIMPEL houdt de Israëlisch-Britse kok en auteur het eenvoudig: weinig ingrediënten (10 of minder) en snelle bereidingswijzen. Afgelopen week was de man die groenten sexy maakte in het land en schoof Culy aan bij een diner met Yotam Ottolenghi himself

Welke hapjes serveert Yotam Ottolenghi tijdens een feestje, ter gelegenheid van de lancering van zijn nieuwste boek? Nou, zoete aardappelfrites met sumak, gerookte paprika en zure room bijvoorbeeld (laat dit een tip zijn: strooi sumak over je zoete aardappelfrietjes!). Maar ook gefermenteerde suikerbiet met ingemaakte limoen, tahin-yoghurt en dille. En een gazpacho van komkommer, bloemkool en gember, gegarneerd met munt en geschaafde amandelen.

Temidden van de kookboeken op de tweede verdieping van boekhandel Scheltema op het Rokin, staan uiteindelijk drie keurig gedekte tafels, waaraan we mogen aanschuiven voor een diner met Yotam Ottolenghi. Tussen de gangen door schuift Yotam steeds aan bij een andere tafel om een praatje te maken en vooral: te vragen wat we van zijn gerechten vinden. Niet normaal lekker natuurlijk.

Yotam Ottolenghi in Amsterdam

Dineren met Yotam Ottolenghi

We weten natuurlijk allemaal dat Yotam Ottolenghi ons met zijn smaken uit het Midden-Oosten en Italië (en in zijn boek NOPI zelfs ook uit Azië) ons ervan bewust heeft gemaakt dat meer groenten eten niet alleen verstandig is, maar vooral verrukkelijk.

In zijn nieuwste boek Simpel laat hij ons zien dat je voor een heerlijk gerecht in Ottolenghi-stijl niet per se zes verschillende soorten verse kruiden nodig hebt. Nee, Yotam gaat voor 10 or less. Ideaal voor de foodie met haast of een druk leven. Wij laten je een paar gerechten zien die we mochten proeven tijdens het diner (je vindt ze uiteraard ook terug in zijn boek Simpel!).

Burrata met geroosterde druiven van Yotam Ottolenghi
Burrata met geroosterde druiven, gemarineerd in venkelzaad en basilicum
Foreltartaar met citroen en bruine boter
In citroen gemarineerde foreltartaar met bruine boter, komijnzaad en grofgehakte pistachenoten. Vooral de combinatie tussen de scherpe citroen en de bruine boter was goddelijk.
Lamsgerecht van Ottolenghi
Lams-siniyah: zachtgegaarde Midden-Oosterse lamsstoof met een krokante topping van tahin en pijnboompitten.
Wortels van Ottolenghi
In honing en boter geroosterde miniwortels met rozenharissa, komijn en korianderblad
Geplette courgettes van Ottolenghi
Geplette in de oven gegaarde courgettes met knoflook, munt en citroen

De desserts van Ottolenghi

En toe? Als afsluiter genieten we van een heerlijke dessert cocktail van Morgadio de Calcada Dry white port met tonic en munt. En koffie met pecan-proseccotruffels. Maar er zijn natuurlijk ook desserts…

Kwarktaart van Ottolenghi
Zoet-hartige kwarktaart met een crumble van hazelnoten en kersencompote
Ottolenghi's meringues
Ottolenghi’s signature mega meringues

Zelf koken à la Ottolenghi?

Wil je deze gerechten van Ottolenghi zelf koken? Dat kan, met de recepten uit zijn nieuwste boek Simpel (Fontaine Uitgevers).

Lees ook: 5 kooktips van Ottolenghi om het simpel te houden in de keuken

Simpel van Yotam Ottolenghi

Meer recepten van Ottolenghi:

Reageer op artikel:
Culy dineerde met Yotam Ottolenghi in Amsterdam (en dit aten we!)
Sluiten