Redactie
Redactie Dessertrecepten 17 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Meringuerol met frambozen en amandelen à la Ottolenghi

Dit waanzinnige gerecht is gegarandeerd een winnaar tijdens je diner of afternoon tea. Neem er even de tijd voor en wees precies, dan kan het bijna niet fout gaan! Het recept is oorspronkelijk afkomstig van Yotam Ottolenghi en wij hebben het een tikje aangepast. 

*Wij gebruikten frambozen, granaatappelpitjes en hazelnootjes, maar je kunt dit vervangen naar verschillende fruit- en nootsoorten naar keus. Let wel op dat het fruit niet te nat is, zoals bijvoorbeeld sinaasappel. Ook is het lekker om een paar eetlepels lemon curd door de room te mengen. Zo krijg je een heerlijk contrast tussen de zoete meringue en de vulling. 

Het moeilijkste aan dit dessert is de meringue. Doe dit zo precies mogelijk en dan kan het eigenlijk niet mis gaan. Verwarm de oven voor op 160 graden en check of je oven wel écht die temperatuur is als dat hij aangeeft. Bij ons bleek de oven er tien graden naast te zitten, en juist dit kan het verschil maken.

Bekleed een lage ovenschaal, braadslee of bakplaat met omhoogstaand randje (33×24 cm) met bakpapier. Laat dat ongeveer een centimeter boven de vorm uitsteken.

Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze met een elektrische mixer tot ze stijf beginnen te worden. Giet terwijl de mixer draait de kristalsuiker erbij. Ga door met mixen tot er een stevig, glanzend eiwitschuim is ontstaan.

Vrouw er met behulp van een metalen lepel de vanille essence, wijnazijn en maïzena door (dit zorgt ervoor dat de meringue niet breekt wanneer je hem wilt rollen). Spreidt het mengsel over de bodem van de bakplaat uit met behulp van een paletmes of een spatel. Bak de meringue dertig minuten in de oven tot er een korstje op zit en meringue gaar is maar nog wel zacht. Laat afkoelen

Als je je oven hebt getest en hij écht 160 graden is, dan is een half uur precies genoeg. Waarschijnlijk zakt de meringue tijdens het afkoelen wat in, maar dit is niet erg.

Kiep de afgekoelde meringue uit de vorm op een nieuw stuk bakpapier, zodat de onderkant boven komt te liggen. Trek voorzichtig, met kleine rukjes het bakapier van wat nu de bovenkant is, af.

Meringuerol32

Doe de room en de mascarpone in een mengkom met de poedersuiker. Sla het mengsel met een mixer stijf. Verspreid het voorzichtig over de voormalige onderkant van de meringue, maar bewaar een of twee eetlepels voor de garnering. Laat een smalle rand rondom de meringue roomvrij.

Strooi de frambozen en driekwart van de granaatappelpitjes over de room. Rol de meringue vanaf de korte kant voorzichtig op, gebruik daarbij het bakpapier om het rollen te vergemakkelijken. Leg de rol op een serveerschaal. Besmeer de bovenkant met de rest van de room en zet nog minstens een half uur in de koelkast.

Bestrooi de rol voor het serveren met wat poedersuiker en strooi de rest van de granaatappelpitjes en amandelen over de room.

Meringuerol4Meringuerol6

Bron: dit recept stond in DeLUXE #15, de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.