Redactie
Redactie Diner 2 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Vega-recept van Miljuschka: witlofsalade met een twist

Miljuschka Witzenhausen kun je kennen als actrice en ex-vj, maar ze is vooral ook een goodlooking mommy én foodie in hart en nieren, met een grote liefde voor groenten. Ze zal vanaf nu af en toe heerlijke recepten uit haar eigen keuken delen met Culy-lezers. Vandaag: een heerlijke witlofsalade met een twist.

Miljuschka: “De voornaamste reden dat ik zo dol ben op koken en eten, is omdat mijn moeder het liever niet doet. Toch kan ik me herinneren dat ze toen ik klein was regelmatig in de keuken te vinden was. Ze maakte exotische ‘rare’ gerechten volgens mijn familie zoals spaghetti, gebakken kalfstong en witlofsalade. Ik ben haar eeuwig dankbaar voor de inspiratiebodem die ze toen voor me heeft gelegd.

Vandaag een ode aan haar witlofsalade, maar dan op mijn manier. Ik vervang de jonge kaas door zachte meikaas, de rozijnen door granaatappelpitjes en voeg wat venkel en kruiden toe.”

Het recept

Je kan deze salade op twee manieren maken. De eerst is lekker ‘recht toe, recht aan’. De tweede is wat meer sophisticated.

1. Haal het bittere hart uit de witlof. Snijd de venkel, witlof, blaadjes munt en appel fijn. Snijd een granaatappel doormidden, knijp er even in zodat de pitjes losser komen te liggen en sla met een lepel op de bolle kant de pitjes eruit. Doe in een schaal de granaatappelmelasse, (geiten)yoghurt, citroensap, olijfolie en het zout en de witte peper (naar smaak). Klopt dit door elkaar: dit is de dressing. Doe alle ingrediënten, behalve de geitenkaas en een handje granaatappelpitjes, bij de dressing. Hussel goed door elkaar zodat de groenten worden bedekt met een laagje dressing. Leg op een bord en verdeel als laatste de granaatappelpitjes en geitenkaas in kleine stukjes over de salade.

En dan de iets mooier gepresenteerde variant:

2. Haal 4 of 5 mooie bladeren van de witlof af en verdeel die als een waaier over een bord. Snijd een mooi gekleurde appel in vier parten en verwijder het klokhuis. Snijd de appelpartjes in de lengte door vieren. Leg in ieder witlofblad een stukje appel. De venkel moet in de lengte in dunne schijven gesneden worden. Plaats daarvan er steeds één tussen de witlof. Snijd de muntblaadjes fijn en strooi die over de salade. Halveer de granaatappel en sla met een lepel de pitjes op de salade. Verdeel al laatste de geitenkaas en dressing er netjes overheen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.