Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo til je je wentelteefjes naar een hoger niveau

Wentelteefjes maken is geen hogere wiskunde (gelukkig), maar hoe til je ze nou naar een hoger niveau? Zo eentje waarmee je indruk maakt op je vrienden, lovers en ouders? Met deze tips bijvoorbeeld!

Wentelteefjes maken: de basis

Het wentelteefje is eigenlijk zo’n gerecht waar je geen specifiek recept voor nodig hebt. De basis bestaat namelijk uit een paar simpele vuistregels waar je niks voor hoeft af te wegen:

  • Meng melk naar keuze met (optioneel) een eitje en specerijen (zoet of hartig)
  • Doop sneetjes oud brood aan beide kanten in dit mengsel en laat even kort weken
  • Laat een klont boter schuimen in een pan op medium vuur en bak de geweekte sneetjes brood aan beide kanten tot ze goudbruin zijn
  • Serveer met de gewenste toppings
Wentelteefjes van suikerbrood
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wentelteefjes maken met een twist: zo maak je de klassieker het lekkerst

Een makkelijk basisrecept leent zich natuurlijk heel goed voor een paar spannende varianten, die we je hieronder met veel liefde geven.

1. Wentelteefjes met een (zoet)-hartig element

‘Te zoet’ is een veel gehoorde kritiek op het klassieke recept voor wentelteefjes. Dat kan natuurlijk makkelijk verholpen worden door de wentelteefjes naar de hartige hoek te trekken. Verwerk in dat geval geen suiker in je beslag of op je wentelteefjes, maar hou het neutraal en combineer ze met een zout element. Parmezaan bijvoorbeeld, of bacon of blauwe kaas. Ook zoet-hartige wentelteefjes zijn leuk: een combinatie met ahornsiroop, brie en bacon lijkt ons bijvoorbeeld geweldig.

> Recept: Briochewentelteefjes met bacon en banaan

2. Laat ze baden in crème anglaise

Laatst spotten we wentelteefjes met crème anglaise en sindsdien kunnen we dat beeld maar moeilijk uit ons hoofd krijgen. Crème anglaise is een chique woord voor vanillesaus, gemaakt van melk en eidooiers. Je kent ‘t misschien van het Franse dessert Île flottante, maar ook wentelteefjes kun je er dus met een gerust hart in laten baden. Een recept voor die goddelijke saus vind je hier.

3. Wentelteefjes met een tic

Met een scheutje alcohol geef je veel gerechten een volwassen smaak. Een ‘drunk French toast’ is dan ook een heerlijke variant op klassieke wentelteefjes. Welke drank je hiervoor kunt inzetten? Rum is een gebruikelijke, maar denk ook aan amaretto of whisky. Gewoon een scheutje door je beslag doen en klaar!

4. Karamelliseer ze

We schreven het al eerder: met een laagje gekaramelliseerde suiker geef je de ontbijtklassieker een extra portie luxe. Dat effect bereik je eenvoudig met je crème brûléebrander. De exacte stappen voor het recept vind je ons recept. En vergeet dat klontje boter niet hè?

> Naar recept: Culy Homemade: crème brûlée wentelteefjes

crème brûlée
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Geef ze een rokerig element

Alweer zo’n hack waarmee je veel gerechten in een handomdraai interessanter maakt: ze een rokerig element geven. Dat kan in dit geval heel makkelijk door wat liquid smoke door het beslag te roeren. Heb je dat niet? Door wat gerookt zeezout (onder meer te koop in de supermarkt, van Maldon) te strooien op klassieke, zoete wentelteefjes kom je ook al een heel eind.

6. Wentelteefjes uit de oven

Wist je dat je ook wentelteefjes uit de oven kan maken? Heel makkelijk! Je laat het brood een nachtje (of een paar uur) in de koelkast weken in een custard-achtig mengsel en de volgende dag schuif je het zó de oven in.

> Recept: Culy Homemade: wentelteefjes uit de oven met crunchy cornflakes-topping

Wentelteefjes uit de oven
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.