Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom alle goede chefs hun pastasaus afmaken met een klont boter

Er zijn zo van die geheimpjes in de culinaire wereld waardoor elk restaurantgerecht altijd net iets beter smaakt dan bij jouw thuis. Goed: ‘t heeft natuurlijk te maken met de ervaring van de chef, maar dat niet alleen. Er zijn verschillende snufjes waarmee je ook thuis jouw gerechten net dat beetje extra geeft. Het zijn de trucjes waardoor smaken extra intrekken, sauzen extra binden en het geheel gewoon nét wat beter wordt. Je pastasaus afmaken met een klont boter is daar één van.

Je eten moet als een Italiaanse familie zijn

Wie Italiaanse roots heeft, heeft het volgende vast wel eens uit de mond van een nonna horen komen: “Het eten moet net zo goed familie zijn als de familie zelf.” Wat daarmee wordt bedoeld is dat je van je gerechten altijd een familie moet maken. En daarbij zijn drie ongeschreven regels:

Voeg nooit alle ingrediënten in één keer samen, maar laat ze eerst kennis maken. Zorg daarna voor de binding tussen de ‘familieleden’ in je gerecht. Zoals je zou doen bij een verse pasta in een saus: altijd een beetje pastawater toevoegen zodat ‘t geheel mooi bindt. Als laatste moet je altijd zorgen voor genoeg ‘pret’ in de familie. Dit doe je met alcohol, olie of boter.

Pasta met winterpesto
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy Homemade: eenvoudige pasta pesto met een winterpesto

Hierom wil je je pastasaus afmaken met een klont boter

Als je een beetje culinair onderlegd bent, weet je vast wel al dat wanneer je pasta kookt je altijd (!) een schepje van het pastawater moet toevoegen aan je saus. Zo niet, sla dat dan nú op. Maar wat minder bekend is, dat je ook nog altijd een klontje boter moet toevoegen aan de saus en dus de pasta.

Een klontje boter zorgt namelijk voor extra zachtheid in je pasta. Die creëer je al met een scheutje pastawater, maar dat klontje boter maakt de familieleden in je gerecht allemaal nog nét iets gelukkiger. ‘t Zorgt voor een zacht laagje om je pasta, een zacht mondgevoel én tsja: wanneer is boter toevoegen géén goed idee geweest?

Niet alleen bij pastasaus is dit overigens slim om te doen. Ook je risotto’s flaneren net even lekkerder met een klontje boter op ‘t eind. Het zorgt dan echt voor die extra smeuïgheid waar je zo naar kunt verlangen in je pasta’s en risotto’s.

Spaghetti met tomatensaus / spaghetti pomodoro
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pasta met miso en tomaat

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.