Redactie
Redactie Inspiratie 15 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo tover je een lichte salade om tot een maaltijdsalade

Een salade als diner saai? Nee hoor! Met de juiste ingrediënten tover je een simpele lichte salade om tot een volwaardige maaltijdsalade. Zodat je niet na een gezond avondmaal alsnog die pizza gaat bestellen. Zo geef je die lichte salade meer body: 

Gebruiken genoeg kruiden en specerijen

Een stukje vlees breng je vaak goed op smaak met de nodige kruiden en specerijen, dus waarom zou je dat ook niet doen bij een salade? Juist de smaakmakers maken het tot een salade die restaurantwaardig is.

Voeg bijvoorbeeld verse munt en koriander toe, ga voor basilicum of kies dragon. Ook qua specerijen kun je los: een vleugje chili, wat za’atar over je kikkererwten of what about five spice?

Culy - Salade

Voeg gekookte groenten toe

Waarom zou je alleen maar rauwe groenten in je salade stoppen? Gekookte, gegrilde of gestoomde groenten geven meer textuur en smaak aan je maaltijd. Denk aan gegrilde zoete aardappel, gebakken aubergines of geroosterde broccoli. Ook een tip: groenten marineren, voor meer smaak.

Gooi wat proteïne er in

Yes: door genoeg eiwitten in je salade te stoppen, bouw je een maaltijd. Als salades niet genoeg body hebben, gaat het vaak mis (en ga je later die avond de pizzakoerier bellen).

Houd dezelfde hoeveelheid aan als bij een ‘normaal’ gerecht. Gebruik je normaal 100 gram vlees of vleesvervanger in een gerecht, dan kan je die ook in je salade stoppen. Linzen, peulvruchten, kippendijen, (gerookte) eendenborst, falafel of zalmfilet zijn lekkere, voedzame ingrediënten waar je eventjes op vooruit kan.

Spicy Aziatische salade met eend
Nancy van Batenburg voor Culy

Gezonde vetten

Een fijne salade bevat altijd wat goede vetten. Die geven niet alleen meer smaak, maar maken je salade ook tot een volwaardige maaltijd. Kies het ingrediënt waar je zelf dol op bent. Bijvoorbeeld avocado, noten, olijfolie of kaas. En natuurlijk hoort een fijne dressing ook bij een maaltijdsalade. Kijk hier voor de lekkerste dressings voor je salade.

Crunchy toppings

We kennen allemaal wel de klassieke croutons, maar natuurlijk zijn er veel meer knapperige dingen om over een maaltijdsalade te strooien. Van fijngesneden amandelen tot aan pompoenpitten, knapperige tempeh en verkruimelde tortillachips: voor elk gerecht is wel een bijpassende topping te verzinnen. En denk bijvoorbeeld ook aan gekarameliseerde (rode) uitjes of friszure granaatappelpitjes. Crunch is zooo lekker!

noedelsalade zoete aardappel voor zomerse salades
Nancy van Batenburg voor Culy

Lots of them

We eat carbs, lots of them. Dus ook in salades. Hierbij kan je gaan voor de wat klassiekere pasta of (zoete) aardappels, maar ook voor bulgur, couscous of parelgort. Zo zit je na het eten van een maaltijdsalade écht vol. Scheelt weer een pizza.

Meer over maaltijdsalades:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.