Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 21 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Weekmenu van 24 t/m 30 oktober: 7 gerechten uit bijzondere kookboeken uit 2022

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Met de feestdagen voor de deur, worden de verlanglijstjes weer gemaakt. In 2022 zijn er veel bijzondere kookboeken op de markt gekomen. Daarom dit weekmenu 7 gerechten uit die kookboeken, ter inspiratie voor op je verlanglijstje!

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Maandag

Als er een kookboek is dat we dit jaar vaak uit de kast hebben getrokken, dan is het That Sounds so Good van Carla Lalli Music wel. En dan vooral voor één recept in ‘t bijzonder: deze kip met rijst en groene blendersaus (die je overal overheen wilt gieten) uit één pan. Smaakvol, simpel en supersnel: ideaal voer voor de maandag.

Kip met rijst uit een pan
Bron: That Sounds So Good

> Naar recept: Kip met rijst en groene blendersaus van Carla Lalli Music

Dinsdag

Nog zo’n weekmenu-knaller is deze Javaans Surinaamse bami uit Switi Sranan. Culy’s Martine liegt niet als ze zegt dat dit sinds de publicatie van het kookboek minstens 3 x per maand op haar weekmenu staat. Het is verstandig om voor je eraan begint een ritje toko te plannen voor de minder bekende ingrediënten, maar daarna is ‘t enkel nog vlammen. Mocht je ‘m nu ook wekelijks gaan maken en heb je zin in wat extra’s, dan is het ook lekker om er ketjap kip en zoetzuur bij te serveren.

Surinaamse Bami uit Switi Sranan
Bron: Switi Sranan

> Naar recept: Javaans Surinaamse bami uit Switi Sranan

Woensdag

Het boek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani is zo’n kookboek dat je – als je een iets meer gevorderde hobbykok bent – zeker in je keukenkastje moet hebben staan. Tussen de recepten door leert Andy je namelijk koken op gevoel en slimmer kokkerellen. En dát is nu precies iets wat we allemaal wel willen. Toen wij kennis maakten met deze Iraanse kuku sabzi, een fritatta met enorm veel verse kruiden, wisten we ‘t zeker: dit is een kookboek dat nog vaak gebruikt zal worden. En zo geschiedde!

Kuku Sabzi Iraans
Bron: De chef die je wilt zijn

> Naar recept: Iraanse kuku sabzi van Andy Baraghani

Donderdag:

Noem een chef die wekelijks menig weekmenu zal sieren. Juist: Jamie Oliver. De Britse kok verovert al jaren de Nederlandse huishoudens met zijn heerlijk simpele maaltjes. Toen hij onlangs met zijn nieuwe kookboek Een kwam, wisten wij ‘t al: dit wordt weer zo’n verlanglijstjestopper deze feestdagen. En geef de ‘vragers’ eens ongelijk, want Jamie heeft weer een kookboek met veel (!) heerlijke recepten samengesteld. Waaronder deze pasta met gerookte zalm, spinazie, lente-ui, huttenkäse, citroen en parmezaan!

pasta met gerookte zalm en spinazie van Jamie Oliver
Bron: © David Loftus, EEN

> Naar recept: Pasta met gerookte zalm, spinazie, lente-ui, huttenkäse, citroen en parmezaan van Jamie Oliver

Vrijdag:

In het wereldwijde kooklandschap komen steeds meer spraakmakende vrouwen tevoorschijn. Fijn! Want zo leerden wij Ixta Belfrage kennen, die meteen onze nieuwe girl crush werd. De combinaties die zij in haar gerechten maakt met zoet, zuur, zout en bitter zijn ongekend. Geen wonder dat Ottolenghi haar vroeg om mee te schrijven aan zijn kookboek. Ondertussen heeft Ixta haar eigen boek Mezcla uitgebracht en deze Chiles Rellenos doen het – zeker op vrijdag – goed in je weekmenu. Trommel je vrienden op en maak er een gezellige fiësta van!

Chiles rellenos
Bron: MEZCLA

> Naar recept: Chiles rellenos met salsa roja-risotto uit Mezcla

Zaterdag:

Dat je met gratis ingrediënten die gewoon in de buurt – tussen de stoeptegels – groeien, verrukkelijke gerechten kan maken, weet Yvette van Boven al lang. In haar boek Van Boven in het wild dat dit jaar uitkwam doet ze al haar tips over wildplukken uit de doeken. Ze laat je ook zien wat een lekkere recepten je ermee maakt, zoals deze groene graansalade met linzen, tomaat en ei. Niet alleen een tip omdat gratis ingrediënten in deze tijd erg handig uitkomen, maar vooral omdat de recepten in het kookboek zo overheerlijk zijn en ‘t goed doen op je weekmenu.

Groene graansalade Yvette van Boven
Bron: Oof Verschuren

> Naar recept: Groene graansalade met linzen, tomaat en ei van Yvette van Boven

Zondag:

We eindigen dit weekmenu met een spektakelstuk uit een kookboek dat op zijn beurt óók een klein spektakelstuk is. Een boek dat barst van de afwisseling, verschillende stijlen en manieren van koken, en dus ook met ontzettend veel verschillende gerechten. In Een Tafel Vol vind je verschillende gerechten en menu’s om uiteindelijk met twee vingers in je neus een gigantisch diner te organiseren.

Shared dining op z’n best! Deze lamscurry is zo’n gerecht waarvan de ‘titel’ misschien intimiderend klinkt, maar als je ‘m eenmaal hebt gemaakt nog vaak op tafel zult toveren.

Lamscurry een tafel vol
Fotografie: Sigurd Kranendonk voor Een tafel vol

> Naar recept: Lamscurry met pickle van groene papaja uit Een Tafel Vol

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.