Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit restaurant in IJsland serveert alleen maar gerechten met tomaten

Tomatenliefhebbers onder ons weten dat ze ‘n tripje IJsland alvast bovenaan hun bucket list kunnen zetten. In het hoge Noorden zit namelijk een restaurant waarbij élk gerecht met tomaten gemaakt wordt.

We verzinnen het niet.

Uitzicht op de kassen

Het restaurant waarover we het hebben heet Friðheimar en ligt in het IJslandse dorpje Reykholt. De plek is volledig omgeven met groen: precies hoe je ‘t van die spectaculaire IJslandse natuur verwacht.

Eenmaal binnen krijg je een tafeltje met uitzicht op de kassen. Daar zie je hoe drie verschillende tomatenrassen gekweekt worden. Tijdig van tevoren een tafeltje boeken is trouwens een goed idee: mensen staan massaal te popelen om dit IJslandse tomatenmenu te proeven. En als je naar onderstaande foto’s kijkt, snap je wel waarom.

Iconische tomatensoep

Wat je kunt verwachten? Nou, één zekerheid heb je dus in ieder geval: dat élk gerecht gemaakt wordt met tomaat. Ook de cocktails, ook de toeten. Beginnen doe je bijvoorbeeld met hun iconische tomatensoep, geserveerd met een dot zure room en toast met komkommersalsa.

Qua hoofdgerechten heb je keuze uit gangbare gerechten als ravioli met tomatensaus en pesto, tomatentortilla met basilicum en mozzarella of IJslandse burrata met tomatensalade en basilicumolie.

Van tomatenbier tot cheesecake

Als je dat nog niet zo indrukwekkend vindt, loont het misschien om een blik op hun alcoholische drankaanbod te werpen. Zo heeft het restaurant zelf gebrouwen tomatenbier, tomatenschnapps en een toffe rits aan tomatencocktails. Bloody Mary, uiteraard, maar ook allerlei varianten daarop (een Happy Mary met groene tomaten en bitter lemon, om maar wat te noemen).

In dit toffe filmpje van Travel Man zie je hoe de Britse comedian Joe Lycett het restaurant gaat ontdekken met Bill Bailey. Daarin zie je hoe ook de toeten niet gespaard worden van het ingrediënt. De tomatencheesecake van het roomijs onderscheiden blijkt een uitdaging, maar desondanks zijn de twee lyrisch over het restaurant.

Het adres van Friðheimar

Wil je ‘r heen? Boek je vliegtickets en reserveer vast een plekje via de site.

Reykholti, Bláskógabyggð
IS-806 Selfoss
IJsland
https://www.instagram.com/p/CUOUrYKoYNn/?utm_source=ig_web_copy_link

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.