Redactie
Redactie Inspiratie 1 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Wat te doen met een restje wijn?

Je kent het wel: je hebt trek in een glaasje rood of wit, maar een hele fles maak je alleen niet zo snel soldaat. Bewaren kan wel, maar niet veel later heeft de wijn z’n beste tijd gehad. Dus rest ons de vraag: wat te doen met een restje wijn, die niet lekker of vers genoeg is om op te drinken? 

Weggooien kan, maar is vaak zo zonde. En zeker als je een wat betere fles geopend hebt, kun je het beter verwerken door iets anders.

1. Door een saus, soep of stoof

Maak je een pasta-, -vlees of vissaus, een gastrique voor je béarnaise of ga je voor een soep of stoof? Een restje wijn geeft de smaak vaak net dat beetje extra wat je miste, of zoals de Engelsen het perfect verwoorden: het geeft een extra ‘kick‘.

De wijn die je hiervoor gebruikt mag best een paar dagen oud zijn. Liever natuurlijk zo vers mogelijk, maar als hij in de koelkast is bewaard kun je het nog prima gebruiken op dag drie of vier. Zorg hierbij wel dat de alcohol verdampt of er uit wordt gekookt.

Sauzen pan roeren stock

2. Dressing

Mmm… Een dressing met een scheutje wijn is lekker fris en weer eens wat anders. Meng hiervoor één theelepel rode of witte wijn met twee theelepels van dezelfde soort wijnazijn (witte wijn met witte-wijnazijn en vice versa) en een theelepel fijngehakte sjalot. Laat dit 5-10 minuten staan en roer er een halve theelepel honing, een snuf zeezout en drie eetlepels door. Lekker bij bijvoorbeeld kropsla.

3. De vriezer in

Een restje wijn kun je ook prima invriezen om een andere keer te gebruiken (en dus niet op te drinken!). Vul een ijsblokjesvorm en vries tot de blokjes hard zijn. Haal ze eruit en bewaar in een druk-en-sluit zakje.

4. Risotto

Zonder wijn geen risotto! En heb je alleen rode wijn? Ook daar kun je de lekkerste risotto mee maken.

5. Schaal- en schelpdieren

Last but not least: ook schaal- en schelpdieren lusten wel een scheutje. Denk aan mosselen, vongole, gamba’s, scheermesjes en oesters.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.