Redactie
Redactie Diner 17 okt 2013
Leestijd: 1 minuut

Heerlijk om zelf te maken: Vlaamse stoverij (draadjesvlees)

Van Culy-lezer Rik van de blog Puur Eten kregen we dit zalige recept voor een Vlaamse stoverij, ofwel ons oude vertrouwde draadjesvlees.

Maak het vlees schoon; verwijder waar nodig de vliesjes. Snijd de stukken vlees in grote stukken. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Verhit in een grote braadpan een scheut olijfolie met een klont boter op hoog vuur. Wees niet te zuinig, maar gebruik ook zeker niet te veel.

Bak hierin het vlees en breng op smaak met flink wat peper en zout. Zorg ervoor dat het vlees een mooi kleurtje krijgt en dat het goed dichtgeschroeid wordt. Zet ondertussen ook de runderbouillon op het vuur.

Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan zodat het braadvocht met de olijfolie en boter achterblijft. Stoof hier de uien een tijdje in op een wat lager vuurtje. Besmeer ondertussen de twee boterhammen met de mosterd.

Doe vervolgens het vlees terug in de pan. Bak het geheel nog even aan met de bloem (de bloem zorgt later voor enige binding), en voeg ook de fijngehakte knoflook toe.

Voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe. Leg de boterhammen op het vlees en schenk het bier erbij. De laatste slokken kun je zelf opdrinken. Dat adviseer ik zelfs. Heerlijk! Voeg ook de runderbouillon toe.

Laat het geheel minstens anderhalf uur sudderen met de deksel op de pan, op het laagste vuurtje dat je hebt. Zolang het maar zachtjes suddert. De mosterd zorgt voor een extra smaak, wat extra pit. En de witte boterhammen zorgen, naast de bloem, voor de binding. Geniaal.

Na de negentig minuten haal je de deksel van de pan. Roer alles goed door en laat verder inkoken tot de gewenste dikte. Heerlijk om de stoverij met friet te eten natuurlijk.

Foto’s van Tijn Schmitz

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.