Dit is waarom je altijd zout toe moet voegen aan je baksels

Ben jij de afgelopen dagen aan het bakken geslagen? Dan hebben we een gouden tip voor je: never skip a pinch of salt! Dit is waarom zout toevoegen aan je baksels een absolute must is.

Een snufje zout toevoegen aan je baksels kan de chemie van een recept volledig veranderen. Lees maar even mee!

Het belang van zout bij bakken

1. Zout brengt smaken in balans

Cakes, taarten en desserts bevatten vaak veel suiker en smaken daardoor al snel mierzoet. Een snufje zout zorgt er echter voor dat de smaak van de suiker gebalanceerd wordt.

Zout wordt dus niet alleen gebruikt om gerechten zouter te laten smaken, maar ook om de andere smaken in een gerecht te onderstrepen. Met andere woorden: een snufje zout zorgt voor een subtiele, maar belangrijke smaakboost!

> Maak bijvoorbeeld eens deze waanzinnige shortbread cookies met chocolade en zeezout

2. Zout controleert gist bij brood bakken

Dat zout oplost in water, wist je vast wel. Dat komt handig van pas bij het brood bakken. Zout absorbeert immers ook het vocht van de gist, waardoor het fermentatieproces van de gist vertraagt.

Zonder zout zou gist te snel kunnen fermenteren, wat de kwaliteit van het brood niet ten goede komt.

3. Zout versterkt deeg

Zout zorgt ervoor dat de textuur van brood of gebak verstevigt. Dat komt doordat zout zorgt voor een sterkere verbinding tussen gluten.

Concreet betekent dat dat zout ervoor zorgt dat je deeg mooi rijst wanneer het in de oven zit en dat het niet in elkaar zakt bij afkoeling.

4. Zout is een natuurlijk bewaarmiddel

Wist je dat zout een natuurlijk bewaarmiddel is? Dat is te wijten aan de vochtabsorberende eigenschappen van zout.

Hierdoor houdt zout het vocht in baksels goed vast, waardoor brood of gebak minder snel uitdroogt en dus oud wordt.

Et voila: je bent weer wat wijzer en je hebt voor eens en voor altijd een gouden baktip in the pocket.

Meer over bakken?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Dit is waarom je altijd zout toe moet voegen aan je baksels
Sluiten