Redactie
Redactie Kooktips 4 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino vertelt: zo combineer je wijn en asperges

Het recente mooie weer was niet alleen goed voor ons humeur, maar ook voor het tempo waarmee ‘het witte goud van de koude grond’ richting levenslicht ging. Asperges zijn er weer, dus ook de vraag: hoe combineer je wijn bij asperges? Onze wijnkenner Mr. Vino vertelt het je.

Veilig

Bij het klassieke aspergegerecht (met krielaardappeltjes, gerookte ham, gekookt ei en botersaus) speel je op safe met een Pinot Blanc (uit de Elzas). Is neutraal, best zacht en overal te koop.

Je bewandelt ook de veilige weg als je experts volgt en bijvoorbeeld de aspergewijn van het jaar kiest. Dit jaar is dat de Hauts de Margon 2014 geworden, een combinatie van sauvignon blanc, viognier en een vleugje droge muscat.

Bron:

Iets gedurfder

Naast het klassieke aspergegerecht, zijn er natuurlijk met asperges vele bereidingen en gerechten mogelijk. Van koken, blancheren, stomen, bakken tot wokken. En van asperges als amuse, bijgerecht, hoofdgerecht tot zelfs verwerkt in ijs. Zeker zo belangrijk als smaakmaker is de bijbehorende saus die je gebruikt. Bij het uitkiezen van de wijn kun je daarmee rekening houden en tot meer gedurfde keuzes komen.

Zo kun je kiezen voor meer aromatische wijnen als Viognier en Muscat d’Alsace als kruiden, sauzen en andere ingrediënten meer de hoofdrol opeisen. En voor meer romige witte wijnen als Chardonnay, Chenin Blanc uit Zuid-Afrika en Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, als de asperges als bijgerecht met vis worden gegeten en over de asperges een heerlijke Hollandaisesaus is gedrapeerd.

Dus: kijk naar je gerecht, stel je voor wat de smaak van een hap zal zijn (droog, fris, romig, vol en vul zelf maar in) en kies daarbij de wijn met ongeveer eenzelfde smaak. Durf!

Witte asperges met vegan aspergesaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nog meer durf: ga voor rosé of rood!

Persoonlijk vind ik dit het leukst. Weg van de gebaande paden en dwars door de smaakjungle. Hoezo witte wijn bij asperges? Hoezo altijd Batman én Robin of Bassie én Adriaan? Gebakken of gewokte asperges in een heerlijke salade met zalm vraagt, nee smeekt, om een heerlijke rosé.

En wat te denken van rode wijn. Elegante, zachte rode wijnen (en mag best met een zuurtje zoals een eenvoudige Pinot Noir) kunnen het uitstekend doen bij wat ‘vollere’ aspergegerechten, zonder dat de asperges van de schrik het aspergebed weer induiken. Rood uit Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië of noem maar op. O ja, ook uit Nederland uiteraard.

En is er binnenkort weer een zomerse dag met BBQ-temperaturen, dan kan zelfs een rode Bourgogne bij de biefstuk of lamsspies met (groene) asperges. En heb je gasten te eten: verras ze door eerst de rode wijn te schenken en dan het aspergegerecht op de tafel te toveren. Huh!

Santé.

Witte asperges bereiden
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer met asperges?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.