Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Ajvar: een superlekkere saus van paprika en aubergine

Je ziet het ineens overal opduiken: potten met een oranjerood goedje, ajvar genaamd. Nu ook de grootste supermarktketen van ons land ajvar verkoopt en één van onze favoriete food-presentatoren (Action Bronson) ermee wegloopt, wordt het tijd om deze saus eens nader te ontdekken.

Saus van de Balkan

Ajvar komt oorspronkelijk uit Macedonië en wordt veel gegeten in landen op de Balkan (daartoe behoren landen als Bulgarije, Kroatië en Turkije).

Wij zagen het voor het eerst in een recept voor cevapi (spreek ongeveer uit als tsjevaptsjiiee): een Kroatisch gerecht dat veelal als street food wordt aangeboden en dat lijkt op de Turkse kebab. Het bestaat uit gehakt met ui en peterselie, waar een soort worstjes van worden gevormd.

Die eet je met ui, pita-achtig brood en ajvar. En juist de ajvar maakt dit gerecht helemaal af.

ajvar

Rode paprika en aubergine

Ajvar is dus een soort saus en bestaat uit slechts een paar ingrediënten: rode paprika, aubergine, zout, olie en specerijen. Je kunt het eten bij vlees, op je brood smeren en het zelfs door je bulghur of tabouleh roeren.

Het zelf maken zou nogal een tijdrovend klusje zijn, daarom is het maar goed dat je het kant-en-klaar kunt kopen. Eerst worden paprika’s en aubergines geroosterd, daarna worden de paprika’s gepeld. De groenten worden fijngehakt, waarna het een paar uur moet stoven met wat olie en knoflook. Wat je overhoudt, is een oranjerode saus.

cevapi met ajvar

Wat kun je doen met ajvar?

Gebruik het eens ter vervanging van tomatenpuree of vervang hummus door ajvar. Serveer het bij falafel (bijvoorbeeld in een falafel bowl), roer het door je shakshuka of maak er een lekkere bulghursalade mee.

Zelf roeren we ook graag een grote eetlepel door wat warme bulgur met fijngehakte dille, peterselie, bosui en geroosterde walnoten. Afmaken met een flinke plens olijfolie en wat peper en zout.

Maar ajvar is ook goddelijk bij geroosterde bloemkool of gewoon een fijne steak. Ook altijd goed: zet er een kommetje van bij de crudités of dip het op met wat platbrood.

ajvar

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.