Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je thuis deze fantastische polenta-plank na

Romige polenta met bolognesesaus, gepresenteerd op een houten plank. Dát is de razend populaire polenta-plank die restaurant Sauce in New York serveert. Dat kun jij thuis ook!

Polenta-plank

The Plank bestaat uit een houten borrelplank met daarop zachte polenta en bolognese van rundvlees. Je deelt ‘m met twee personen. Ze komen de polenta-plank zelfs aan je tafel bereiden. Wat geraspte Parmezaanse kaas erover, een paar drupjes olijfolie… Gebakken eitjes erop? Kan ook.

Het restaurant staat bekend om zijn Italiaanse familiemaaltijden. Alles wordt hier vers gemaakt.

polenta-plank
Bron: Sauce Restaurant

Lange armen

Toch is Sauce Restaurant niet de originele bedenker van dit gerecht. Italianen eten het al sinds jaar en dag, voornamelijk in Toscane. Het heet officieel polenta alla spianatora. Vertaald betekent het zoiets als uitgesmeerde polenta. Je smeert de polenta in een dunne, gelijkmatige laag uit.

Het schijnt zelfs dat de polenta vroeger gewoon in het midden van de tafel werd uitgestort. Niets plank dus! Alle familieleden kregen een vork en mochten toeslaan. Degenen met de langste armen konden bij het midden van de tafel. Zij waren het snelst bij de worst en het gebraden varkensvlees dat daar lag.

Zelf een polenta-plank maken

Do try this at home! Gebruik een lange, houten borrel- of snijplank. En maak eerst een mooie tomatensaus. De originele ragù alla bolognese maak je met ribstuk. Geen zin in gedoe? Maak dan deze makkelijke bolognese van gehakt.

Terwijl de saus opstaat, kun je de polenta bereiden. Kook die volgens de aanwijzingen in dit recept. Tip: je polenta wordt nog lekkerder als je die kookt in kippenbouillon.

Nadat je de Parmezaanse kaas erdoor hebt geroerd, kun je de polenta direct op de plank gieten. Zorg voor een mooie, gladde bovenkant. Schep de bolognese in het midden van de polenta. Rasp er nog flink wat Parmezaanse kaas overheen en maak af met wat druppeltjes olijfolie. Een compleet recept (inclusief worstjes) vind je hier terug.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.