Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 3 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom komen er barsten in mijn cheesecake? En hoe vermijd je dit?

Het is – in onze ogen – een taart waar je altijd een punt van lust. We hebben het natuurlijk over cheesecake. Toch is het bakken ervan nog best een klusje, want waarom komen toch die vreselijke barsten in je cheesecake? En nog belangrijker: hoe vermijd je dit? Wij leggen ‘t je uit.

Say yes to keer op keer de perfecte cheesecake.

Waarom komen er barsten in mijn cheesecake?

Het is een veel voorkomend probleem: een cheesecake die of in de oven al barst, of zodra je ‘m eruit haalt. En zonde! Want hoewel ‘ie net zo lekker blijft, is het esthetisch een stuk minder mooi.

Er zijn verschillende redenen waardoor er barsten in cheesecake kunnen komen, maar één van de meest voor de hand liggende is dat je te snel wil. Een cheesecake is een taart van geduld. Bak ‘m vooral niet in een te hete oven, want dan gaart hij te snel en komen er dus barsten in.

waarom barsten in cheesecake stock unsplash
Bron: Unsplash

Hoe zorg je ervoor dat je cheesecake niet barst?

Een gouden wondermiddel hebben we niet. Cheesecake bakken blijft een delicaat en precies werkje. Toch kun je met een aantal slimme tips de kans op barsten een stuk kleiner maken.

Zet je oven bijvoorbeeld niet op een te hoge temperatuur. Wij houden standaard 150°C aan. De baktijd is dan wel langer dan je hoopt, maar de kans dat de taart ongeschonden uit de oven komt is groot.

Daarnaast is het een idee om je cheesecake au bain marie te bakken. Dit doe je door je bakblik in een ovenschaal te zetten en die ovenschaal te vullen met kokend water. Hierna gaat de taart de oven in en gaart ‘ie door middel van stoom.

Bang voor lekkage door het waterbad in combinatie met je lage bakblik? Je kunt de ovenschaal met kokend water ook onderin je oven zetten en het bakblik op een rooster erboven. Stoom stijgt immers en zo krijg je hetzelfde gewenste effect.

Zin in cheesecake? Maak eens een Baskische ‘burnt’ variant, een cheesecake met miso of een variant zonder roomkaas.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.