Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 2 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Wow: dit is waarom je je pannenkoekenbeslag niet glad moet kloppen

Pannenkoeken: onze guilty pleasure als zondagsontbijt, of als avondmaaltijd op de dagen dat we ‘t gewoon zo nodig hebben. Maar wist je dat je je pannenkoekenbeslag niet glad moet kloppen? Waarom? Dat leggen we je in dit artikel haarfijn uit.

Want als we iets kunnen doen om onze pannenkoeken nóg lekkerder te maken, doen we dat maar wat graag!

Pannenkoeken bakken

Pannenkoeken zijn door de jaren heen zo’n typisch Nederlands avondmaal geworden. Sommige mensen noemen het zelfs de Nederlandse pizza. En die vergelijking snappen we eigenlijk best wel. Werp je een blik op een menukaart van het pannenkoekenschip bij je in de buurt, zie je dat we tegenwoordig bijna alles op onze pannenkoek smeren.

Maar voor goeie pannenkoeken begint het allemaal bij het juiste basisrecept. Hét recept dat door de juiste combinatie van eieren, melk, bloem en een snufje zout, zorgt voor de lekkerste pannenkoeken.

Wist je trouwens dat je ook zonder melk of ei superlekkere pannenkoeken bakt?

Culy Basics: het ultieme pannenkoekenrecept

waarom pannenkoekenbeslag niet
Bron: Unsplash

Waarom moet je je pannenkoekenbeslag niet glad kloppen?

Het is zo verleidelijk: zodra je alle ingrediënten voor je pannenkoekenbeslag samen hebt gevoegd eens even goed mengen. Aan de slag met die spierballen en kloppen maar. Toch raden we je aan dit niet meer te doen.

Je moet je pannenkoekenbeslag in deze situatie zien als een opblaasbare flamingo. Blaas je te hard, dan stop je sneller en vaker om naar adem te snakken en loopt de lucht uit je flamingo. Zo werkt het ook met pannenkoeken. Klop je te hard en lang, dan loopt de lucht uit je beslag én gaan de gluten gek doen.

Let er daarom de volgende keer als je pannenkoeken bakt op dat je zachtjes klopt en vooral niet te lang (er mogen – nee, moeten – stukjes in je beslag blijven zitten). Dit zorgt voor luchtige, fluffy pannenkoeken in plaats van dikke, stevige en bijna harde exemplaren.

Nog meer pannenkoeken advies nodig? Dit is waarom je altijd een beetje bier moet toevoegen aan je pannenkoekenbeslag. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.