Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen masala en garam masala?

Rijk aan geur, kleur en smaak: waarschijnlijk heb je dezelfde associaties bij zowel masala als garam masala. Maar hoe zit dat nou eigenlijk; is de één een afkorting van de ander of zijn het twee totaal verschillende termen? En welke gebruik je voor Surinaamse roti? Voor eens en altijd: het verschil tussen masala en garam masala.

En we kunnen de conclusie alvast verklappen: je wil ze allebei niet missen.

Wat is masala?

Het van origine Arabische woord masala wordt veel gebruikt in Zuid-Oost Azië. Het is een mix van droge specerijen (gemalen of niet) of een pasta, wanneer gecombineerd met natte ingrediënten zoals ui of tomaat. Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels. Vaak zijn specerijen als kaneel, komijn, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat en korianderzaad in wisselende samenstelling terug te vinden. Denk aan chana masala, tikka masala en, jawel, garam masala.

Hindoestaanse masala echter, is de naam voor het kruidenmengsel dat door Hindoestanen mee is genomen naar onder andere Suriname.

Hindoestaanse masala is dus het kruidenmengsel dat als basis dient voor Surinaamse roti. Of het nou roti kip is, roti geit of vegetarische roti, de kenmerkende kruidige smaak dankt ‘ie aan Hindoestaanse masala. Maar ook in andere gerechten is ‘ie een gegarandeerd succes. Zoals in deze gevulde eieren. De kenmerkende gele kleur dankt Hindoestaanse masala overigens aan kurkuma.

Gevulde eieren met masala
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat is garam masala?

Masala’s -als overkoepelende term- zijn in tientallen combinaties te vinden en één daarvan is de Indiase garam masala. Waarin garam ‘heet’ betekent. In dit geval niet pittig, maar verwarmend.

Over de exacte verhoudingen en ingrediënten wordt vaak gediscussieerd. Het hartverwarmende kruidenmengsel bestaat in ieder geval vaak uit een mix van (enkele van) deze geroosterde kruiden: kruidnagel, steranijs, komijn, peper, korianderzaad, kaneel, fenegriek en mosterdzaad.

Zelf aan de slag? Maak een flinke voorraad met dit recept en je zit voorlopig even goed.

Conclusie

Nog één keer klassikaal: garam masala is een Indiaas kruidenmengsel met andere ingrediënten dan de gelige Hindoestaanse masala, die van roti. Wissel de één dus zeker niet zo maar in voor de ander.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.