Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 18 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dijon mosterd vs grove mosterd: alle soorten mosterd (en hun verschillen!) op een rij

Het is geel, pittig en het is de koning van de smaakmakers. Juist, we hebben het over mosterd: het sausje dat elk gerecht net een beetje extra pit geeft, maar ook subtiel aanwezig kan zijn. Welke soorten mosterd zijn er, wanneer heet de gele saus nu echt mosterd en wat doe je met zoete mosterd?

Je merkt: vandaag behandelen we álle mosterd soorten!

Wanneer is mosterd, mosterd?

Een pittige gele saus in een potje krijgt al gauw het label ‘mosterd’. Maar mag dat eigenlijk wel? Want zoals bij elk culinair product zijn er uiteraard een aantal regeltjes waaraan een échte mosterd moet voldoen.

Zo mag iets alleen mosterd heten als het product is samengesteld uit een combinatie van mosterdzaad of -meel en azijn (of een azijnzuurhoudende stof). Daarnaast mogen er hooguit 20% droge stoffen in zitten.

Belangrijk is daarnaast dat je mosterd haalt uit een mosterdstreek, dan is ‘ie altijd het lekkerst. Noot: Amerika is geen mosterdstreek.

Dijon mosterd: pittig, scherp en kruidig

Hebben we het over mosterd die je meeneemt uit een mosterdstreek, dan is mosterd uit Dijon (een stad in de Franse regio Bourgogne) het beste voorbeeld. Ga je naar de Bourgogne dan is dus niet enkel de wijn maar ook het smaakvolle goedje dat van de mosterdplant wordt gemaakt er de moeite waard.

Wist je trouwens dat die mosterdplanten er ónder de wijnranken groeien omdat ze zorgen voor goede stoffen in de bodem voor de druiven van je favoriete wijn?

Dijonmosterd is lichtgeel van kleur en heeft een fijne structuur. De mosterd heeft een pittige, scherpe smaak en is lekker kruidig. Dit maakt ‘m ideaal om puur te eten bij een blokje kaas of een stukkie worst, maar ook om mee te koken. Denk maar aan een mosterdsaus bij je kip bijvoorbeeld.

Hoewel je ‘t misschien wél zou denken, is Dijon-mosterd geen ‘beschermde’ soort. Het mag dus overal worden gemaakt en je kunt dus Dijon mosterd tegenkomen die helemaal niet uit Dijon komt. Goed opletten dus!

Deze producten moet je meenemen uit de Franse supermarkt

Grove mosterd: grof, kruidig en vaak ietwat mild

Grove mosterd is dan weer een typisch Nederlands product. Niets lekkerder dan een likkie mosterd bij je stamppot boerenkool, toch? Inderdaad. Bijna elke streek in Nederland heeft z’n eigen grove mosterd.

Zo heb je Marne Mosterd in Groningen, de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in Doesburg, De Zaanse Mosterd in Wormerveer en Van Ton in Zierikzee. Er zijn veel mosterdmolens die nog mosterd malen maar de productie en verpakking uitbesteden. De resultaten worden dan als streekproduct vermarkt.

Grove mosterd is vaak wat milder dan Dijon mosterd. Toch kan ‘ie bij het eerste mondgevoel heel scherp aanvoelen, mede door de textuur van de grove korrel.

Gele mosterd: milde nep mosterd

Gele mosterd – ook wel yellow mustard – is een typisch product uit de Verenigde Staten en Engeland. Deze mosterd is zeer mild, ondanks dat de felgele kleur anders zou kunnen doen vermoeden.

Die kleur is dus gezichtsbedrog. Gele mosterd uit Engelstalige landen is de mildste die er is. Dit komt doordat de saus wordt gekleurd met kurkuma. Nepmosterd dus!

Gele mosterd wordt vooral gebruikt bij hotdogs, hamburgers en pretzels en is een veelgebruikt ingrediënt in barbecuesauzen, dressings en in aardappelsalades.

mosterd stock unsplash
Bron: Unsplash

Mostarda: mosterd meets chutney

Wie wel eens in Italië buiten de gebaande paden is gegaan en écht lokaal heeft gegeten, kent de mostarda vast. Hoewel dit niet heel veel met mosterd te maken heeft (het lijkt meer op een chutney), valt het condiment onder de mosterdvarianten.

Mostarda is een smaakmaker gemaakt van fruit dat ingelegd wordt in een siroop met mosterdzaad en mosterdolie. En dat is superlekker bij kaas, worst of een groot vleesgerecht. Dat laatste is ook waar mostarda traditioneel voor gemaakt werd – tot men erachter kwam dat ‘t ook een goed condiment was voor bij een aperitivo.

Mostarda kom je veel tegen in Noord Italië, maar in de meeste Italiaanse supermarkten is het te koop. Geen tripje naar Italië op de planning? De betere Italiaanse delicatessenwinkel heeft ook vást een potje mostarda voor je, en anders koop je het online.

Mosterdpoeder: wat kun je er allemaal mee?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.