Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Trend: vegan kaviaar (maar waar is het van gemaakt en wat kun je ermee?)

In het Zweedse delicatessenwinkeltje bij IKEA kon je ‘t al langer scoren, maar sinds kort heeft ook Albert Heijn potjes vegan kaviaar. Uiteraard zijn wij dan vooral erg benieuwd: wat ís het eigenlijk? Hoe smaakt het? En wat kun je ermee?

Wat is kaviaar?

Hoe zeer we ook houden van kaviaar, als er íéts is wat het niet is, dan is het wel veganistisch. Voor kaviaar worden immers onbevruchte viseitjes van de steur gewonnen.

Deze vis wordt niet alleen overbevist, de vis legt bovendien alles behalve jaarlijks eitjes. Het kan zelfs wel twintig jaar duren voordat ze opnieuw bevrucht worden, wat de schaarste alleen maar doet toenemen – vandaar het hoge prijskaartje van het product.

Alles over kaviaar

landkaviaar bij 212
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegan kaviaar bij restaurants

Wil je liever niet investeren in dit productieproces, of jezelf blauw betalen? Het aangename mondgevoel van kaviaar kun je nu ook tot stand brengen met een plantaardige variant.

Restaurant Yerba in Amsterdam doet dat bijvoorbeeld al veel langer, en ook bij 212* en het nieuwe Obsidian by Graphite proefden we een heerlijk gerecht met vegan kaviaar ‘van het land’. Doen we daar even research naar, dan blijkt landkaviaar synoniem te staan voor de zaadjes van de Houkigi, ofwel de zomercypres. De zaadjes zouden van nature namelijk een crunch bezitten die doet denken aan die van kaviaar.

Vegan kaviaar in de supermarkt

Toch hoef je ‘t niet eens in dit soort topzaken te gaan zoeken, ook bij het plantaardige assortiment bij de Albert Heijn koop je tegenwoordig zo’n potje.

Voor nog geen twee euro krijg je vegan kaviaar die gemaakt wordt op basis van zeewier – sowieso een goed idee als je een visachtig, ziltig aroma wil creëren. En vraag ons niet hoe de bedenkers het voor elkaar hebben gekregen, maar ook die textuur van openbarstende parels is in de plantaardige variant erg goed nagebootst.

gerecht met vegan kaviaar bij Obsidian by Graphite
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Op blini’s, chips of rijst

Tussen de regels door lees je misschien al: wij zijn best wel enthousiast over dit product. Met wat zure room lepelen we het graag op blini’s, heerlijk als snack bij een zondagse brunch. Ook lekker: schep het op een klodder roomkaas, als dip voor bij chips.

Zelfs bij rijstbowls is vegan kaviaar een welkome topping (hallo umami, hallo textuur!). Wij zijn er bijvoorbeeld zéker van dat zo’n lepel van het spul fantastisch is bij deze Scandinavische bowl met zalm. Op je avocadotoast, op je roerei, op je vega sushi… Haal zo’n potje in huis en je smeert het vanzelf op al de favorieten uit je repertoire.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.