Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over Turkse simit: zalige Turkse bagels

Ze zitten in dezelfde hoek als pide en börek en ze worden ook wel Turkse bagels genoemd. We hebben het over simit, die ronde sesambroodjes die je in Turkije op elke hoek van de straat aantreft. Ook hier liggen ze standaard in het assortiment bij Turkse supermarkten.

Maar wat zijn het precies?

Simit: Turkse bagels

Turkse simit lijken op bagels, maar dan groter en met grotere gaten. Ook qua deeg zijn ze een beetje anders: iets compacter en met een typerende korst vol sesamzaadjes.

Om de sesamzaadjes aan de korst te laten kleven, gebruiken veel Turkse bakkers een mengsel van granaatappel- of druivenmelasse en heet water. Dit geeft de simit een heerlijk zoetje.

Gevuld Turks brood uit ‘Snel Arabisch’

Het deeg zelf wordt dan weer vaak op smaak gebracht met de fijngestampte pitjes van zure kersen (mahlab). Aan Het Parool legt een Turkse bakker uit dat het deeg van simit ‘zo zacht als je oorlel moet zijn’ – weet je dat ook. Al blijkt elke Turkse stad wel weer eigen varianten op de broodjes te hebben: de ene wat knapperiger, de ander wat luchtiger.

Dit is waarom je nú simit wil kopen

In Turkije worden de broodjes vaak gegeten met boter, kaas, roomkaas of jam. Al zijn verse simit eigenlijk zó lekker dat je ze ook uit het vuistje kunt eten, zonder beleg.

Sowieso zijn simit reuzehandig voer voor wie op zoek is naar een snelle lunch. Want ben je dan toch bij de Turkse supermarkt, dan kun je net zo goed wat tapenades als baba ganoush kopen, waar je de broodjes rijkelijk in kunt dopen. Ook bij çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter) zijn de zachte broodjes een heerlijk bijgerecht.

Mediterraanse brunch

Je kunt simit natuurlijk ook gewoon presenteren bij de rest van een ontbijt of brunch(buffet). Geef ze bijvoorbeeld gezelschap van wat kaas, eieren, tomaten, tahin, honing en olijven en je hebt snel een Mediterraans getinte brunch op tafel gezet.

Wil je dat zo authentiek mogelijk, drink er dan ijskoude ayran bij: een frisse Turkse yoghurtdrank.

Tantuni: hét Turkse streetfood om te gaan ontdekken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.