Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Ook zo’n fan van okonomiyaki? Maak ook eens deze variaties

Met het Japanse gerecht okonomiyaki kun je lekker variëren én het is makkelijk thuis te maken met de left overs uit je koelkast. Culy tipt vier manieren waarop je okonomiyaki kunt bereiden.

Japanse pannenkoek

Okonomiyaki is een hartig en veelzijdig gerecht dat zijn oorsprong vindt in Japan. Okonomi betekent ‘wat je wilt / waar je zin in hebt’ en yaki betekent ‘gegrild’.

Het gerecht, dat vaak wordt gegeten als streetfood of snack in Japan, bestaat uit een pannenkoek bereid met een mix van bloem, water, kool en verschillende ingrediënten naar keuze, zoals vlees, vis, groenten en verschillende sauzen.

Culy Homemade: Banh Xeo (knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen)

Okonomiyaki recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Osaka

Hoewel de exacte oorsprong van het gerecht moeilijk te traceren is, wordt aangenomen dat het gerecht zijn wortels heeft in Osaka, een bruisende stad in het westen van Japan.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werd okonomiyaki beschouwd als een voedzame en voordelige maaltijd, waardoor het populair werd onder de arbeidersklasse. Sindsdien heeft het gerecht een evolutie doorgemaakt en is het uitgegroeid tot een geliefde snack in heel Japan.

mini okonomiyaki
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Vier variaties

Traditioneel maak je okonomiyaki met een basisbeslag van bloem, water, dashi (Japanse bouillon), en geraspte kool, gemengd met verschillende ingrediënten naar keuze.

Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

In zijn meest simpele vorm eet je het gerecht met bosui en rijkelijk bedekt met okonomiyaki-saus (een dikke, zoete saus vergelijkbaar met Worcestershiresaus), Japanse mayonaise, gedroogde bonitovlokken (katsuobushi) en gedroogd zeewier (nori), wat zorgt voor een heerlijke umami-smakencombinatie.

Maar met deze Japanse pannenkoek kun je natuurlijk eindeloos variëren. Culy tipt vier manieren:

  1. Zeevruchten: voeg stukjes garnalen, inktvis en mosselen toe aan het beslag voor een smaakvolle zeevruchtenvariant.
  2. Kip Teriyaki: marineer stukjes kip in teriyakisaus en voeg ze toe aan het beslag samen met gesneden lente-ui en geraspte wortel. Bak de pannenkoek tot hij goudbruin is en serveer met extra teriyakisaus, geroosterde sesamzaadjes en fijngehakte peterselie. Een lekkere combinatie van zoet en hartig.
  3. Lekker vegetarisch: maak een vegetarische variant door champignons, geraspte courgette en rode paprika toe te voegen aan het beslag. Besprenkel de pannenkoek met zelfgemaakte sriracha-mayonaise, gehakte pinda’s en verse korianderblaadjes voor een kleurrijk en smaakvol gerecht.
  4. Mini okonomiyaki: leuk voor bij de brunch of een feestje (en ideaal voor kinderen).

Culy Homemade: vega okonomiyaki met shiitake en kool

Of je nu kiest voor een traditionele bereiding met kool en bosui of een van deze variaties; okonomiyaki biedt een eindeloze mogelijkheid tot creativiteit. De lekkernij heet niet voor niets ‘wat je wilt, gegrild’. Lekker uitproberen, dus!

Vega okonomiyaki
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer lezen over okonomiyaki?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.