Redactie
Redactie Inspiratie 3 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Van vongole tot scheermes: deze schelpdieren bereid je in een handomdraai

Fijn aan de meeste schelpdieren is dat ze binnen een handomdraai gaar zijn en met slechts een plukje peterselie, een paar druppels citroensap en een teentje knoflook verrukkelijk smaken.

Tip: wil je de schelpdieren meer smaak geven? Bak dan een paar stukjes zachte chorizo mee!

Mosselen

Mosselen zijn misschien wel de bekendste en meest gegeten schelpdieren in Nederland. Wanneer het seizoen het toelaat zijn ze werkelijk overal verkrijgbaar en ook wij eten ze meerdere keren per jaar. Met de klassieke mosselgroenten (wortel, ui, prei, peterselie) en een flinke scheut witte wijn zijn ze al niet te versmaden, maar je kunt ze ook op andere  manieren bereiden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een zijdezachte mouclade, gegratineerde mosselen of mosselspiesjes met Zeeuws spek? Wij kunnen niet kiezen!

Oesters

Op de zomer op een terras (of lekker thuis in de tuin) mogen oesters wat ons betreft niet ontbreken. Lekker fris met een ziltige smaak en een simpele vinaigrette of andere smaakmaker.

Waar je precies op moet letten en hoe je ze het lekkerste bereidt? Dat lees je hier…

Vongole

Op de Culy redactie zijn we dol op deze prachtige kleine schelpjes. Bomvol smaak, een beetje vlezig en met een scheutje wijn en teentje knoflook onweerstaanbaar lekker. Wel even wassen voor gebruik om zo eventuele restjes zand weg te spoelen.

Onze tip voor vongole: keep it simple. Deze schelpjes hebben al zoveel smaak van zichzelf dat ze écht maar weinig nodig hebben. Verwarm een hapjes- of koekenpan op hoog vuur met een flinke scheut olijfolie. Bak hierin één minuut een paar geplette knoflooktenen (niet fijngehakt, dat verbrandt snel) en voeg dan de schelpjes toe.

Breng op smaak met witte wijn, peterselie of oregano en eventueel nog een paar tomaten in blokjes. Schijfje citroen erbij en je hebt een feestje op tafel.

Scheermessen

Scheermessen: we kennen ze allemaal als de vervelende langwerpige schelpen op het strand waar we iedere keer op stappen. Maar, ze zijn meer dan alleen pijnlijk onder je voeten. Ook van deze schelpdieren kun je optimaal genieten en de bereiding ervan is wederom supermakkelijk.

Belangrijk bij scheermessen is niet alleen dat ze goed vers zijn, maar ook voldoende worden schoongemaakt. Dit kun je doen door ze eerst even te weken in (niet té) koud water met een flinke snuf zout. Zo lijkt alsof ze in hun natuurlijke habitat zijn en krijgen ze weer wat meer leven. Nu kunnen ze zandkorreltjes uitspugen en zijn ze na een kwartiertje klaar voor gebruik.

Wat betreft de bereiding: wees niet bang. Ze zien er misschien lastig uit, maar schijn bedriegt. Ook deze hebben namelijk slechts de basics nodig (lees: knoflook, peterselie, citroen en witte wijn) en een paar minuutjes in een warme pan. Let er wel op dat je niet de ingewanden opeet, dit zijn de donkere, hardere stukjes.

Coquilles

Oh, coquilles… Wat moeten we daar nog over zeggen? Deze parel van de zee is heel anders dan haar broertjes en een stuk groter, vleziger en romiger van smaak. Het is een zeer delicaat product en daardoor ook flink aan de prijs.

Al eerder schreven we een artikel over hoe je coquilles perfect bakt en hoewel ze vrijwel niets nodig hebben, zetten we ook onze favoriete combinaties op een rij.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.