Kleine moeite, groot geluk: de lekkerste gerechten met coquilles

Culy 20 dec 2017 Diner

Als er één ingrediënt is dat maar weinig nodig heeft om goddelijk te smaken, zijn het coquilles wel. Deze parels van de zee zijn niet goedkoop, maar als voorgerechtje het perfecte begin van een spectaculair (kerst)diner. En wees niet bang: iedereen kan ze maken!

Omdat niet elke visboer coquilles verkoopt, raden we je aan hier van tevoren naar te vragen, zodat je zeker weet dat je ze in huis hebt. Haal ze daarbij zo vers mogelijk en vraag eventueel of de visboer de coquilles (indien nodig) voor je los snijdt uit de schelp.

De volle, romige en bijna zoete smaak heeft nauwelijks ingrediënten nodig en smaakt in combinatie met een goed glas houtgelagerde chardonnay als geluk op een bordje. Bak ze simpelweg in een klontje roomboter met een beetje citroensap of serveer ze…

1. Kort gebakken met een antiboise

Een antiboise is een soort dressing, op basis van in olijfolie gebakken tomaat en knoflook. Vervolgens worden er nog kappertjes en zwarte olijven aan toegevoegd, samen met een beetje balsamico azijn en zeezout. Je kunt het geheel serveren met een beetje peterseliepesto of een persillade.

coquilles stock

2. Samen met gebakken gamba’s, rode peper, knoflook en citroenolie

coquilles stock2

3. In een ceviche met munt en granaatappel
Lekker fris en feestelijk!

Culy homemade ceviche coquilles
4. Gerold in bacon met persillade

Snijd hiervoor eerst de coquilles horizontaal in drieën, zodat je drie dunne plakjes hebt. Leg ze op een lange plak bacon en besmeer met een half theelepeltje persillade. Rol ze op en steek vast met een prikkertje. Bak kort in de pan of in de oven.

coquilles stock6

5. In een carpaccio van coquille met kervel en citroen

Ook rauw zijn coquilles heerlijk. Snijd de vruchten bijvoorbeeld in dunne plakjes en serveer met blaadjes kervel, een beetje olijfolie, zeezout en een paar druppels citroensap.

coquilles stock7

6. Gegratineerd

Een heerlijk recept van Bart van Olphen voor gegratineerde coquilles met een smakelijke kaassaus.

culy0002-512x769

7. Met doperwtenpuree, citrus en verse tuinkruiden

Heerlijk als voorgerecht of als amuse!

coquilles met doperwtenpuree

8. In een über-decadente sandwich met spek en avocadocrème

sandwich coquilles

9. Met hazelnootboter, voor een smaakexplosie

coquilles

10. Met zeekraal en pancetta

coquilles

11. Op z’n Venetiaans uit de oven

Tot slot een simpel recept voor Venetiaanse coquilles uit de oven. Smakelijk!

p65_VENISEIMG_3662PONKA-0912-512x341

Reageer op artikel:
Kleine moeite, groot geluk: de lekkerste gerechten met coquilles
Sluiten