Redactie
Redactie Inspiratie 13 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Trofie: een heerlijke Italiaanse pastasoort

In het Italiaans klinkt bijna alles mooi. Frigorifero in plaats van koelkast, salsa in plaats van saus, forchetta in plaats van vork… Ook pastasoorten klinken in onze oren als poëzie. Neem nu trofie: van het woord alleen al worden we blij.

Trofie klinkt als een overwinning, maar het is toch echt een pastaspecialiteit uit Ligurië, de Italiaanse kuststreek rond Genua. Het zijn een soort rolletjes (als een soort dunne mini-deegrollers), gemaakt van durum tarwemeel, die door de Italiaanse nonna’s kundig worden gerold.

Vroeger werd deze pastasoort trouwens niet altijd van tarwemeel gemaakt, maar vaak ook van kastanjemeel en zelfs met aardappel, net als gnocchi. Er bestaat overigens ook een kleinere variant van trofie: deze wordt trofiette genoemd.

Zoals je verwacht in het land van traditie, eten ze in Italië bepaalde pastasoorten bij bepaalde sauzen. Zo bestaat daar geen ‘spaghetti bolognese’, en zullen ze penne juist nooit met pesto eten, zoals wij.

Nee, traditioneel wordt trofie gegeten bij de klassieke pesto alla Genovese. Wil je trouwens weten hoe je de perfecte pasta pesto maakt? Lees dan dit artikel.

Trofie is in Nederland te koop bij grotere vestigingen van Albert Heijn (van het merk Pas­ti­fi­cio di Mar­ti­no) en bij Dille & Kamille.

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.