Redactie
Redactie Diner 23 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de perfecte pasta pesto

Het is een van de bekendste en meest geliefde gerechten uit de Italiaanse keuken: pasta pesto. Er zijn tal van verschillende recepten en iedereen geeft er z’n eigen draai aan, en wij vertellen je graag hoe je de klassieke variant maakt.

Presto pesto! 

De pesto hoe wij die kennen vindt z’n oorsprong in Genua en mag alleen alla genovese heten, wanneer hij voldoet aan een bepaald aantal eisen. Zo moeten de basilicumblaadjes uit de Genuese wijk Pra komen, de olijfolie uit de regio Ligurië en moet er zowel Parmezaanse kaas als pecorino in zitten.

De hoeveelheden en de rest van de ingrediënten? Die vind je hiernaast.

Bron: Flickr

Vijzel of keukenmachine? 

Nu we de ingrediënten hebben gehad luidt de vraag: maken we de pesto in een vijzel of keukenmachine? Tja, daar zullen de Italianen je direct een antwoord op geven: een vijzel natuurlijk!

Begin met de gepelde knoflook en voeg na een paar ‘stampjes’ wat zout toe. Stamp even mee. Voeg nu ook de basilicumblaadjes toe en herhaal het proces zoals bij de knoflook. Voeg als de basilicumblaadjes helemaal fijn zijn gestampt de pijnboompitten toe en stamp ook deze fijn.

Voeg vervolgens de pecorino en een scheutje olijfolie toe. Stamp dit fijn en voeg nu de Parmezaan en de rest van de olie toe. Stamp alles voor een laatste keer fijn en roer goed door.

Bron: Flickr

De pasta

Naast dat de pesto volgens een lijstje regels moet worden gemaakt, is de pastasoort ook van groot belang! Linguine is lekker, en de groefjes in penne rigate zuigen de pesto mooi op. Maar wil je echt all the way gaan? Dan gebruik je trofie

Deze pasta wordt gemaakt door reepjes vers pastadeeg op te rollen, waardoor je een soort dikke sliertjes krijgt. Ze zijn hol van binnen en de perfecte combinatie met de saus. Koop trofie bij een Italiaanse delicatessenwinkel of de betere speciaalzaak.

Bron: Flickr

Aan tafel! 

Eenmaal aan tafel kan het bijna niet fout gaat. Serveer met pecorino, maar Parmezaanse kaas mag van ons ook, en eventueel een scheutje olijfolie.

Wil je de pesto iets meer vloeibaar maken? Voeg dan vlak voor het serveren een beetje kookvocht toe en meng goed.

Buon appetito! 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.