Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Lekker eten op Bali: tips van de chef van Locavore

Onlangs vlogen de chefs van Balinees restaurant Locavore naar Amsterdam om drie dagen lang de keuken van restaurant RIJKS over te nemen. Samen met chef Joris Bijendijk bedachten Locavore-chefs Eelke Plasmeijer en Ray Adriansyah een bijzonder menu. Culy mocht proeven en sprak chef Eelke.

Een toprestaurant openen op een eiland waar je op elke straathoek voor een prikkie de lekkerste nasi en saté kunt eten: je moet het maar durven. Toch gingen de Nederlandse chef Eelke Plasmeijer en zijn compagnon Ray Adriansyah de creatieve uitdaging aan.

Bij Locavore serveren zij Europese gerechten, met de mooiste lokale ingrediënten. Maar liefst 95 procent van de ingrediënten komt uit de directe omgeving van het restaurant. Ze werken daarvoor nauw samen met lokale boeren en telers en hebben een eigen moestuin.

Locavore x Rijks rujak

En dat gaat niet onverdienstelijk: in 2016 werd Locavore uitgeroepen tot Best Restaurant in Indonesia. Dit jaar staat het op de 49ste plek van de S.Pellegrino & Acqua Panna lijst van Asia’s 50 Best Restaurants.

Naast het restaurant is er ook een cocktailbar: Night Rooster. Daar geniet je van de befaamde cocktails van Locavore, die ook in pairings bij het eten worden geschonken (immers: wijn is amper lokaal te krijgen op Bali).

Daarnaast kun je voor ontbijt, lunch en snacks terecht bij Locavore To Go. Hier eet je bijvoorbeeld een wafel met een gebakken eendenei, Hollandaisesaus, huisgemaakte bacon en kervel. Ook zijn er pastrami sandwiches, bánh mì en pommes dauphine met curry mayonaise.

In juni openen ze naast Locavore nog een Indonesisch restaurant, een slagerij en een testkeuken, allemaal in dezelfde straat.

Locavore To Go
Bron: Locavore To Go

Lekker eten op Bali: tips van de chef van Locavore

Ga je binnenkort naar Bali? Dan wil je natuurlijk weten waar je – naast bij Locavore – het lekkerst kunt eten, zonder in tourist traps te vallen.

Eerder schreven we over Culy’s 8 favoriete restaurants op Bali en gaven we je 10 hotspots voor ontbijt, brunch en lunch op het eiland. Maar waar eet een chef als Eelke eigenlijk graag? Eelke: “Ik eet bijna nooit Indonesisch buiten de deur. Als ik vrije tijd heb, eet ik thuis lekker Indonesisch, want mijn vrouw is half Indonesisch en half Chinees.”

Toch weten we de chef in de keuken van RIJKS een paar van zijn favoriete restaurants op Bali te ontfutselen:

Eelke Plasmeijer / Locavore
Eelke Plasmeijer

Happy Chappy

“Eigenlijk kun je overal op Bali goed Chinees eten. Maar als ik toch een restaurant moet noemen, dan Happy Chappy. Hier neem ik mijn vrouw en kinderen ook graag mee naartoe”, zegt Eelke.

Happy Chappy is dan ook een familierestaurant, máár met een twist: de authentieke Kantonese keuken wordt hier gecombineerd met hippe, moderne invloeden.

Zo eet je hier, naast de beste geroosterde eend op Bali, fantastische dim sum (wij zagen op Instagram waanzinnige gekleurde, gemarmerde Bak Pao), dumplings, noodles, vis en zeevruchten. Van de Roasted Hong Kong Pork Belly beginnen we al te watertanden…

Happy Chappy Bali
Bron: Happy Chappy

Smokehouse BBQ Bali

“Bij Smokehouse BBQ Bali serveren ze Texas style barbecuegerechten”, zegt Eelke. Hier beginnen ze een dag van tevoren met de gerechten voor morgen. Want voor een authentieke Texas barbecue wordt het vlees low & slow gegaard. Of, zoals ze zelf zeggen: there’s no rushing in Texas BBQ.

Hier eet je natuurlijk brisket (meer dan 15 uur gerookt), spareribs, huisgemaakte spicy Texaanse worst, burgers én zelfs gerookte fried chicken.

smokehouse bbq Bali
Bron: Smokehouse bbq Bali

Kraampjes langs de kant van de weg

Bali staat natuurlijk ook vooral bekend om haar street food: op heel veel plekken kom je kraampjes tegen waar je nasi goreng of saté kambing kunt eten. “Vooral de kleine kraampjes langs de kant van de weg waar ze één gerecht verkopen, zijn goed”, tipt Eelke. “Zeker in het zuiden kun je fantastische nasi goreng en saté vinden. Maar de soto ayam is stiekem wel beter op Java dan op Bali”, aldus de chef.

Wat trouwens ideaal is: verkopers komen zelfs langs de deuren met verse saté en nasi: “Je herkent ze allemaal aan een eigen geluidje”, vertelt hij. Als je nog niet wenste dat je op Bali woonde, doe je dat nu wel…

Eelke Plasmeijer / Locavore

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.