Redactie
Redactie Inspiratie 15 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Balinese sambal voor bij elke maaltijd

De Indonesische keuken blijft één van onze favorieten. Met 17.000 eilanden kun je je voorstellen dat de stijl eten per eiland nogal verschilt, maar dat is alleen maar leuk. Zo weet je meteen dat je op Bali bent als je frisse sambal van rauwe sjalotten naast de maaltijd geserveerd krijgt.

Sambal matah is een sambal op basis van rauwe sjalotten, die op smaak wordt gebracht met rode pepers, het liefst rawits als je die kan vinden. Door djeroek poeroet (limoenblad) en sereh (citroengras) krijgt de sambal een hele frisse smaak.

Vaste prik

De saus wordt in Bali standaard bij veel maaltijden geserveerd, samen met een klassieke sambal zoals we hem gewend zijn: rood en super pittig. Een hapje rijst met kip, tempeh of maïskoek in combinatie met deze twee soorten sambal is er eentje waar je nog vaak aan terug zal denken na een Balinese vakantie.

Crispy duck

De eerste keer dat Culy’s Emma deze heerlijke sambals at was bij Bebek Bengil in Ubud op Bali. Sowieso is dit een must als je in de buurt bent, want je eet er de lekkerste knapperige eend op aarde. En in combinatie met sambal matah is deze crispy duck ineens nog lekkerder.

Zelf maken?

Een trip naar Bali staat misschien niet binnenkort op de planning. Gelukkig is de sambal ook heel gemakkelijk thuis te maken! Met dit recept maak je een goede portie, die alsnog snel op gaat omdat je hem overal op wil smeren.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.