Culy
Culy Inspiratie 15-01-2017

Balinese sambal voor bij elke maaltijd

De Indonesische keuken blijft één van onze favorieten. Met 17.000 eilanden kun je je voorstellen dat de stijl eten per eiland nogal verschilt, maar dat is alleen maar leuk. Zo weet je meteen dat je op Bali bent als je frisse sambal van rauwe sjalotten naast de maaltijd geserveerd krijgt.

Sambal matah is een sambal op basis van rauwe sjalotten, die op smaak wordt gebracht met rode pepers, het liefst rawits als je die kan vinden. Door djeroek poeroet (limoenblad) en sereh (citroengras) krijgt de sambal een hele frisse smaak.

Stock sambal bali

Vaste prik

De saus wordt in Bali standaard bij veel maaltijden geserveerd, samen met een klassieke sambal zoals we hem gewend zijn: rood en super pittig. Een hapje rijst met kip, tempeh of maïskoek in combinatie met deze twee soorten sambal is er eentje waar je nog vaak aan terug zal denken na een Balinese vakantie.

Crispy duck

De eerste keer dat Culy’s Emma deze heerlijke sambals at was bij Bebek Bengil in Ubud op Bali. Sowieso is dit een must als je in de buurt bent, want je eet er de lekkerste knapperige eend op aarde. En in combinatie met sambal matah is deze crispy duck ineens nog lekkerder.

Zelf maken?

Een trip naar Bali staat misschien niet binnenkort op de planning. Gelukkig is de sambal ook heel gemakkelijk thuis te maken! Met dit recept maak je een goede portie, die alsnog snel op gaat omdat je hem overal op wil smeren.

Stock nasi campur

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Balinese sambal voor bij elke maaltijd
Sluiten