Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Begin je dag keizerlijk met een traditioneel Japans ontbijt

“Ontbijt als een keizer”, zeggen ze weleens en dat hebben de Japanners helemaal begrepen. Want een traditioneel Japans ontbijt is een feestje. Zo beginnen ze de dag vaak met zalm, rijst en misosoep. Niet gek!

Japans ontbijt

Natuurlijk worden er in Japan ook gebakken eieren, croissants en avocado toast gegeten bij het ontbijt. Een traditioneel Japans ontbijt echter, ziet er heel anders uit. Het lijkt wel een complete maaltijd, want in Nederland zullen er maar weinig mensen op het idee komen om gestoomde rijst, gebakken zalm en misosoep op de ontbijttafel te zetten.

Toch is een Japanse ochtendmaaltijd vooral licht en niet te zwaar op de maag. Voor ons zou het een reden zijn om toch wat sneller uit bed te springen. Want zeg nou zelf: dat ziet er toch fantastisch uit?

Hotelontbijt

Wij aten voor het eerst een traditioneel Japans ontbijt bij restaurant Okonomi in Brooklyn, New York. Daar serveren ze dit de hele dag door (meer keuze is er niet). Er is in Amerika zelfs een landelijke restaurantketen genaamd Yoshinoya die zich specialiseert in ontbijten op z’n Japans.

Ook kom je het wel tegen in sommige hotels, waar ze naast een typisch continental (westers) ontbijt bijvoorbeeld ook ontbijtjes uit andere culturen aanbieden.

Waaruit bestaat een traditioneel Japans ontbijt?

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft zo’n ontbijtje dan voor je in petto? We noemden het net al even: gestoomde rijst, misosoep en een vorm van proteïne, meestal vis. Daarbij horen ook wat bijgerechten als tsukemono (Japanse pickles), kobachi (kleine bijgerechten op basis van groenten, bijvoorbeeld spinazie met wat sesamolie), salade, nori (gedroogd zeewier) en soms ook de beruchte natto.

Daarbij zien Japanners het als de ideale manier om restjes op te maken. Erg veel werk hoef je er dan ook niet aan te hebben.

Japans ontbijt
Bron: Unsplash

Zelf maken?

Mocht je het een keer zelf willen maken (en je huisgenoten willen laten schrikken), dan heeft website Serious Eats een uitgebreide handleiding voor je opgesteld.

Wil je het simpel houden, dan zouden wij gaan voor wat gestoomde rijst, een kopje misosoep, wat pickles en een mooi stukje zalm dat je even onder de grill legt. En vergeet je kopje groene thee niet.

Liever sneller klaar? Je zou natuurlijk ook kunnen gaan voor onze Japanse rijstbowl met roerei en nori. Dat noemen we no nog eens een keizerlijk ontbijt…

Culy ontdekt… tsukémono: de Japanse manier van inleggen met een pickle pers

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.