Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Sobrasada: pikante, Spaanse worst die smeerbaar is

Voor Spanjaarden is sobrasada net zo gewoon als onze filet americain. Het is een zachte, pikante worst. Zelfs zó zacht dat ‘ie smeerbaar is. Niet alleen handig (en lekker!) voor op brood, maar ook om te verwerken in gerechten.

Sobrasada wordt gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met twee soorten pimentón (oftewel: gerookt paprikapoeder): dulce (zoet) en picante (pittig). Daarnaast natuurlijk peper en zout. Het is een rauwe worst, die is gepreserveerd.

De worst wordt een paar weken opgehangen om te drogen. Traditioneel wordt dat gedaan aan het einde van de herfst en in de winter, wanneer de weersomstandigheden en luchtvochtigheid ideaal zijn om de worsten te drogen.

sobrasada Spaans

Balearen

De lekkernij is afkomstig van de Balearen: een Spaanse eilandengroep waartoe Mallorca en Ibiza behoren.

Sobrasada lijkt heel erg op ‘nduja: nog zo’n pittige, smeerbare worst. Maar waar sobrasada Spaans is, komt ‘nduja uit Italië. Verwar het ook niet met soppressata: een droge Italiaanse salami.

In Spanje kun je het overal krijgen, in Nederland is dat nog best lastig. Je vindt het nog weleens in goede delicatessenwinkels (zoals Caulils aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam) of winkels die gespecialiseerd zijn in Spaanse producten. Zelf maken is ook beslist een optie: voor dit recept gebruik je chorizo, reuzel en specerijen.

sobrasada worsten

Recepten met sobrasada

Goed, heb je eenmaal zo’n varkentje in huis, wat moet je er dan precies mee?

Het is gewoon al goddelijk op een stukje stokbrood. Dat kun je gewoon koud doen, maar het schijnt warm ook fantastisch te zijn. Houd je stukje stokbrood met sobrasada even boven een gasvlam van je fornuis en je weet niet wat je proeft.

Maar je kunt ‘m ook omtoveren tot luxe tapa met een mooi stukje kaas erbovenop (Manchego of zelfs Brie), een groene olijf en wat olijfolie. Of met een gebakken kwarteleitje.

Ook zalig: deze bollitos de sobrasada (sobrasada broodjes). Nog meer ideeën: verdeel het over een pizza, roer het door de shakshuka of Spaanse bonensoep. Of gebruik het als vulling voor empanadas.

sobrasada tapa

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.