Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen spring rolls, summer rolls en loempia’s?

Wat was ook alweer een spring roll en een summer roll? En hoe zit dat ook alweer met een loempia? Waar die eerste twee vooral gelinkt worden aan de Vietnamese keuken, ligt het bij loempia’s ingewikkelder. Hoe dan ook zijn wij er om de verschillen voor je uit te leggen.

En daarmee stuur je die culinaire kennis van je weer een stuk de hoogte in.

Spring rolls, summer rolls en loempia’s

(Vietnamese) spring rolls

Wanneer ingrediënten als varkensvlees, garnalen, glasnoedels en paddenstoelen in een gefrituurd deegjasje worden gestopt, spreken we van spring rolls. Spring rolls zijn typisch voor de Vietnamese keuken en worden daar warm geserveerd, vaak gedipt in soja- of vissaus.

Voor spring rolls heb je deegvellen (spring roll wrappers, of loempiavellen) nodig op basis van tarwe en water; deze koop je diepgevroren. Laat je die even ontdooien, dan kun je de vellen makkelijk vullen en strak oprollen (tip: plak ze dicht met behulp van wat losgeklopte eidooier). Op 180 graden frituren is vervolgens de boodschap, tot ze een mooie goude kleur hebben. Veruit de meest gebruikelijke dipsaus is Thaise sweet chilisaus.

Spring rolls loempia's
Bron: Unsplash

(Vietnamese) summer rolls

Summer rolls daarentegen worden gemaakt met koude, geweekte rijstvellen (ook wel bang trang deo of goi cuon genoemd; te vinden in elke toko of in de supermarkt). De doorschijnende rijstvellen geven al een beetje van de vulling prijs: vaak rauwe knapperige groenten, veel verse kruiden en ingrediënten als kip, buikspek en/of garnalen.

Zelf summer rolls maken is een bevredigend klusje en leent zich perfect voor etentjes met vrienden. Zet in dat geval een kom met water op tafel, een stapel droge rijstvellen en een rits aan verse groenten, kruiden en ander lekkers.

Vervolgens laat je je gasten gewoon zelf hun eigen summer rolls rollen (check hier hoe je dat doet). Bespaart je als gastheer- of vrouw niet alleen werk, vers zijn dit soort rollen ook het allerlekkerste. Wanneer de rollen te lang van tevoren worden gemaakt, worden de vellen immers taai.

spring rolls met het beste van de lente
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

En loempia’s?

Het verschil tussen Vietnamese spring- en summer rolls is dus duidelijk: de ene hartig en warm gefrituurd, de ander vers en verfrissend. Toch worden de termen nog vaak door elkaar gebruikt en vaak ook in een adem genoemd met loempia’s.

Onlogisch is dat niet: loempia’s zijn een soort verzamelterm voor hetzelfde type snacks uit verschillende Aziatische landen. De oorsprong van de loempia ligt dan wel in China, inmiddels hebben genoeg Aziatische landen hun eigen variant, zoals dus bovenstaande Vietnamese spring rolls. Grootte, soort deeg, vullingen en dipsaus zijn daarbij variabel, al gaat het ook hier steeds om een gevuld envelopje van deeg.

Video: chef bereidt prachtige ‘loempia’ van duif en foie gras

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.