Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 16 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Smoothies maken zonder recept: zo worden ze altijd lekker

Is smoothies maken kinderspel? In zekere zin wel natuurlijk: veel meer dan een paar ingrediënten de blender in mikken is het niet. Tot je achteraf proeft en je teleurgesteld moet constateren dat je meer van je creatie had verwacht. Herkenbaar? Met deze vuistregels blijf je je smoothies zonder recept maken, met de garantie dat ze wél gewoon altijd lekker zijn.

En nee, da’s opnieuw geen hogere wiskunde. Maar improviseren is wél een kunst en dan vooral eentje van weten wat je wel en niet moet doen. En dat vertellen wij je, haarfijn.

Gezonde smoothie met kefir en blauwe bessen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smoothies maken zonder recept: zo bouw je ze op

Een lekkere smoothie is er eentje die goed opgebouwd is, precies zoals bij een goed gerecht. Een goede eerste tip is dan ook: stal alles uit wat je in huis hebt en zou kunnen gebruiken voor je smoothie en maak van daaruit een plan van aanpak. Selecteer ingrediënten die bij elkaar passen en zorg dat de volgende bouwstenen aanwezig zullen zijn in je drankje.

1. Zorg altijd voor een vet element…

Met een handje noten, een lepel pindakaas, een halve avocado, een schep Griekse yoghurt, een scheut kokosmelk of een banaan geef je je smoothie niet alleen een portie gezonde vetten, het zorgt ook voor body en structuur. Zie het als een belangrijke basis waardoor lichter fruit (als bessen, meloen of kiwi) alleen maar lekkerder zal smaken.

2. …maar ook een zoet element…

Zorg daarbij in ieder geval ook dat je minstens één zoet element in je smoothie verwerkt. Werk je met rijp fruit, dan is dat waarschijnlijk geen probleem; een combinatie van onrijp fruit en groenten kan al gauw een vlakke smoothie opleveren. Een beetje honing, ahornsiroop of wat dadels kunnen dan wonderen verrichten.

Smoothie ter illustratie van smoothie maken zonder recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. …een zout element…

Je zou het misschien niet zeggen, maar zelfs smoothies kunnen best een snufje zout gebruiken. Zout versterkt de andere smaken nou eenmaal goed, juist ook in het geval van smoothies. In notenpasta’s zit vaak al wat zout, met een lepel daarvan zit je in ieder geval goed. Gebruik je geen notenpasta, voeg dan een klein snufje keukenzout toe. Je zult wel zien, het werkt.

4. …en wat spanning…

Spanning toevoegen aan je smoothies is makkelijker dan je denkt; vaak heb je de ingrediënten al in huis. Wat dacht je van een scheutje rozenwater bij je smoothie met banaan en aardbei? Of van een snuf kardemom bij je mangosmoothie? Denk ook aan smaakmakers als oranjebloesemwater, gember, citrusrasp, kaneel, vanille of cacaonibs. Probeer van tevoren in te schatten welke specerijen bij de rest van je ingrediënten passen – dat kun je!

5. …en dat in deze ratio

Allemaal goed en wel, maar hoe moeten die bouwstenen zich verhouden ten opzichte van elkaar? Wel zo:

  • 2 delen (bevroren) fruit)
  • 1 deel vloeistof
  • 1 deel vetstof
  • Smaakmakers: naar smaak
Bron: Culy.nl

Smoothies zonder recept: tips & tricks

Heb je de opbouw eenmaal onder de knie? Deze tips en tricks maken het je nog makkelijker om een killersmoothie te maken:

  • Gebruik zoveel mogelijk bevroren fruit, dat vertaalt zich in een romigere smoothie vergeleken met fruit op kamertemperatuur.
  • Een handje bladgroente zoals spinazie of boerenkool toevoegen kan, maar vermijd de combinatie met rood fruit. De kleur van de smoothie zal er namelijk weinig smakelijk uitzien, we waarschuwen je. Beter is het om bladgroente te combineren met geel fruit als banaan en ananas.
  • Wil je ijsblokjes toevoegen omdat het bloedheet is buiten? Kan, maar overdrijf niet: ijs smelt en maakt je smoothie waterachtig. Laat de ijsblokjes daarom maximum 25% van je totale smoothie in beslag nemen.

Onze favoriete smoothies:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.