Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Ontdek de smashburger: een burger die je plet tijdens het bakken

De nette, ronde, dikke burger is uit: we willen allemaal een smashburger. Deze hamburgers en cheeseburgers zijn een beetje wild: een hoopje los gehakt wordt aangedrukt op de plaat. Geplet dus, eigenlijk. En dat maakt ze onweerstaanbaar.

Smashburgers worden gemaakt in de stijl van de burgers die je eet bij Shake Shack: een Amerikaanse keten die beroemd werd om haar hamburgers (de vestiging in Londen zit het dichtstbij). Anthony Bourdain roemde hun burgers regelmatig in interviews.

In Amsterdam maakt onze favoriet Rotisserie bijvoorbeeld ook deze stijl burgers. En wij maken ze zelf ook regelmatig!

Culy Homemade: smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas

smash burger
Bron: Flickr

Lekker pletten

Ze worden gemaakt door gehakt níet in mooie ronde ballen te draaien en vervolgens de klassieke vorm van een hamburger te geven. Zo min mogelijk aandrukken, is de leus. Voor deze burgers vorm je losse hoopjes gehakt (die niet mooi rond zijn) die je eenmaal op de plaat platdrukt met een spatel.

Lekker pletten dus. Zo kunnen de burgers garen in hun eigen vet. Het resultaat is een sappige burger met een krokante korst, die supersnel klaar is (drie minuten per zijde!). En dat maakt ze zo lekker.

Zo maak je zelf een smashburger

In onderstaande video kun je zien hoe je zelf smash burgers kunt maken op een platte grill. Thuis kun je er ook een gietijzeren pan voor gebruiken (check deze video om te zien hoe je dat doet). Je legt een hoopje gehakt op de hete plaat en plet het.

Maak je burger af met kaas, ijsbergsla en special sauce. Dat is een mix van mayonaise en ketchup, adobo (van chipotlepepers), selderijzout, sweet relish en geraspte witte ui.

Kies voor het maken van hamburgers voor gehakt met tenminste 20% vet. Alleen zo krijg je een super sappige hamburger…

Recepten voor smashburgers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.