Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Salade Macédoine, maar dan lichter én lekkerder

Tik ‘salade Macédoine’ in bij Google Afbeeldingen en wat je ziet, oogt weinig aantrekkelijk. Maar met de beste, kakelverse groenten, supergoede zelfgemaakte mayonaise en een snuf creativiteit, wordt het een Franse salade om je vingers bij af te likken. En je beeldscherm trouwens ook.

Wat is een salade Macédoine?

Salade Macédoine is een klassiek Frans gerecht, dat bestaat uit in blokjes (liefst van 0,5 centimeter, jaja!) gesneden groenten en fruit, vermengd met mayonaise.

Is er ook een link met Macedonië, het land dat dezelfde naam deelt? Ja, hetzij wat vergezocht. Salade Macédoine is een kleurrijk gerecht en de naam refereert aan Macedonië, vanwege haar mix van verschillende volkeren. Het woord Macedoine wordt ook wel gebruikt om een mix van verschillende groenten of vruchten aan te duiden.

Vaak werden voor de salade groenten uit blik gebruikt. Meestal kwam dat aan op de wat goedkopere groente- en fruitsoorten, zoals paprika, aardappel, doperwtjes, wortel en zelfs appel, peer en grapefruit.

Klinkt niet heel lekker, maar ook hiervoor geldt dat je met goede, verse ingrediënten een waanzinnig mooi gerecht kunt maken.

salade macedoine

Net een Caesar salade

Want denk je eens in wat je kunt doen met de mooiste, meest verse groenten van het seizoen? Bontgekleurde radijsjes, knapperige doperwtjes, vers uit de peul, haricots verts, meiknollen, misschien zelfs pompoen! Kook ze beetgaar en hussel ze door de allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise. Garneer met wat verse kruiden.

Chefs Ludo Lefebvre en Inaki Aizpitarte (van Le Chateaubriand; één van de favoriete restaurants van Yvette van Boven) laten je in onderstaande video van Mind of a Chef zien hoe je een twist geeft aan salade Macédoine.

Door een lichte mayonaise te maken van kippenbouillon, ansjovis en een zelfgemaakte kruidenolie – er komt geen ei bij kijken – krijg je een dressing die nog het meeste doet denken aan caesar salade.

Ril je van het idee om zoveel mayo te eten? Probeer dan eens dit recept, met geklaarde boter en pancetta als vervangers van de mayonaise. Lekker met een beetje dragon en lente-ui.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.