Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

De coolste restaurants op metro- en treinstations wereldwijd

Op doorreis zijn is opeens niet meer zo vervelend als je je wachttijd niet blauwbekkend in de kou met een klef saucijzenbroodje hoeft uit te zitten, maar gewoon kan neerstrijken in een fijn restaurant. Wij verzamelden de coolste restaurants op metro- en treinstations ter wereld. Van hier tot Tokio…

Tokio – Tokio Station

Reizigers in Tokio zijn lucky bastards; op Tokio Station is een deel van het station ‘Ramen Street’ gedoopt. Hier eet je de lekkerste noedelsoepen. Volgens David Chang – chef van het populaire Momofuku in New York – vind je de állerbeste ramen bij Rokurinsha.

Leuk detail: je doet je bestelling hier via een kaartjesmachine (geen zorgen: er staan plaatjes bij) en even later arriveert er een kom dampende noedelsoep voor je snufferd.

Tokio – Ginza Metro Station

Misschien wel het bekendste sushirestaurant in de hele wereld is Sukiyabashi Jiro, dat je kent van de documentaire ‘Jiro Dreams of Sushi‘. Dit sushirestaurant heeft – hou je vast – maar liefst drie sterren. En dat voor een piepklein zaakje, helemaal weggestopt in Ginza Metro Station in Tokio!

Van een octopus die dagelijks urenlang gemasseerd wordt alvorens op je sushi te belanden tot aan de romigste zee-egel: chef Jiro mag dan al 91 jaar oud zijn, maar bereidt zijn sushi nog altijd met de grootste zorg en aandacht.

Londen – St Pancras International

Restaurant en bar The Gilbert Scott bestempelt zichzelf als “An English Feasting Hall”. Met zo’n binnenkomer zie je de gouden schalen en cloches al aan je geestesoog voorbijtrekken. Maar de hoge verwachtingen maakt dit restaurant dan ook helemaal waar.

Het is onderdeel van het St Pancras Renaissance Hotel en ligt – how convenient! – in het St Pancras treinstation, waar ook de Eurostar (de hogesnelheidsverbinding tussen Londen, Parijs en Brussel) vertrekt. Verwacht hier foie gras, gerookt beenmerg, terrine van varkenspoot en hert en meer klassieke Britse gerechten.

Parijs – Gare du Nord

Oké officieel niet óp het station, maar daar wel op twee keer vallen daarvandaan, ligt restaurant La Pointe Du Grouin. Onze favoriete Youtube-foodie Alice in Paris tipte dit bijzondere restaurant in Bretonse stijl, waar je verse oesters eet en typische Franse bistro-gerechten als galettes, salade van Bretonse kreeft, Bretonse artisjokken met vinaigrette, haricots verts, etcetera.

Een toffe, gekke plek, waar ze hun eigen munteenheid hebben; de ‘Grouin’. Één grouin is één euro. Je wisselt je munten in een automaat, doet je bestelling bij een matroos en die roept vervolgens – en snel ook, wat toch handig is als je nog een trein moet halen – om als je bestelling klaar is.

Parijs – Gare du Lyon

We blijven nog even in Parijs, want ook bij Le Train Bleu krijgen je ogen flink de kost. Dit restaurant in treinstation Gare du Lyon is een historisch monument en bestaat al sinds 1900. Met een overweldigend plafond, gouden bogen en hemelsblauwe bankjes is het een indrukwekkend restaurant.

Toch zou volgens criticasters het eten wat minder indrukwekkend zijn. Oordeel zelf en bestel bijvoorbeeld één van de klassiekers van dit restaurant: lamsbout die voor je neus wordt aangesneden vanaf een trolley, huisgemaakte foie gras of gerookte zalm en Baba au Rhum.

New York – Grand Central Station

Opgericht in 1913 en inmiddels de place to be voor oesters: Grand Central Oyster Bar is in meerdere opzichten indrukwekkend. Er staan tevens maar liefst 140 gerechten met vis op de kaart, dus de visliefhebber komt hier aan z’n trekken.

Ook beroemdheden dineren hier graag en met z’n opvallende plafond – denk bogen en lichtjes – is het een gewilde locatie voor televisieseries. Zo is het introfilmpje voor Saturday Night Live hier opgenomen en was het dé opening voor de eerste aflevering van Gossip Girl.

Den Haag – Centraal Station

Als je toch moet wachten op je trein, kun je ‘t jezelf net zo goed comfortabel maken met een paar goddelijke visgerechten, nietwaar? Bij Fishbar Saltzer op Den Haag Centraal Station (ook op Amsterdam Centraal!) niet alleen toegankelijke visgerechten, maar ook verrassende visjes voor de geoefende viseter. Variërend van fish & chips tot aan verse oesters, poké bowls, verse kreeft of gewoon een heel sea food plateau.

De bar maakt deel uit van de Grand Central Food Market die is geopend op het Haagse station, waar je nog meer fijne nieuwe eetstekken vindt.

Amsterdam – Centraal Station

Van Oud-Sluis naar Amsterdam Centraal: chef Michael Wolf opende Wolf Atelier 5 minuutjes lopen van het station, in een voormalige spoorbrug. Het gebouw lijkt te zweven boven het water, met uitzicht over Amsterdam.

Wij hebben hier fantastisch gegeten, zowel in het atelier als in de recent geopende in house TARTAR-IA, waar steak tartare centraal staat. Een beter restaurant kun je je op doorreis niet wensen.

Meer fijne hotspots op Amsterdam Centraal lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Travel & Leisure

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.