Harissa te pittig, rozenwater te sterk? Rozenharissa is dé smaakmaker die je nodig hebt

Harissa kennen we inmiddels – als dé Noord-Afrikaanse pittige smaakmaker welteverstaan. Maar hoewel gewone harissa steeds bekender wordt, geldt dat in Nederland nog niet voor andere varianten van het condiment. In recepten van Yotam Ottolenghi en Jamie Oliver komt bijvoorbeeld ook weleens rozenharissa voor. Maar eh, wat is dat nou weer?

We leggen het graag voor je uit, speciaal voor wie door de smaakmakers de smaken niet meer proeft.

Rozenharissa vs. gewone harissa

Eerst even een opfrislesje: wat is gewone harissa ook alweer precies? De van oorsprong Tunesische chilipasta bevat altijd (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn, met daarbij vaak nog tomaten en specerijen als karwij, koriander en geroosterde paprika.

Rozenharissa is eenzelfde soort kruidenmengsel, alleen wordt dat nog op smaak gebracht met rozenblaadjes. Hoewel het verschil in ingrediënten dus niet groot is, is de smaak dat wel redelijk: rozenharissa smaakt een stuk bloemiger en ook minder pittig. Toch is het ook weer heel anders dan het rozenwater dat Ottolenghi ook veel gebruikt: dat is een destillaat van etherische rozenolie, dat gemaakt wordt van rozenblaadjes maar waar geen chilipeper aan te pas komt.

Je zou rozenharissa als best of both worlds kunnen zien, speciaal voor degenen die harissa te pittig vinden en rozenwater te sterk.

Niet alleen met de ramadan maar altijd zijn dit soort dikke soepen heerlijk en voedzaam. * * * Bak wat uien en knoflook in olie voeg komijnzaad korianderzaad kurkuma kaneel toe geweekte kikkererwten of uitgelekt uit blik of pot en een lekkere hand spelt of ander graan en in bospeen in plakjes. En dan natuurlijk een lekkere schep harissa #nadiamerijnsouq zoals in dit geval #rozenharissa. Bshaha! Op je gezondheid. #soep #ramadan #harissa #rozenharissa #nadiamerijnsouq #nadiaenmerijnsouq #albertheijn @albertheijn #foodstyling #foodphotograhy #easy #makkelijk

54 Likes, 3 Comments – Nadia&MerijnSOUQ (@nadiamerijnsouq) on Instagram: “Niet alleen met de ramadan maar altijd zijn dit soort dikke soepen heerlijk en voedzaam. * * * Bak…”

Rozenharissa gebruiken

Rozenharissa komt vooral voor in Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse recepten. Ottolenghi combineert in honing en boter geroosterde miniwortels bijvoorbeeld met rozenharissa, komijn en korianderblad, maar je kunt de kruidenpasta ook toevoegen aan sauzen en soepen, of aan een yoghurtdip. Combineer het ook eens met couscous of bijvoorbeeld scrambled eggs!

Rozenharissa is in Nederland niet gemakkelijk te verkrijgen, maar met een beetje zoekwerk moet het lukken. Je kunt het product op meerdere plekken online kopen, bijvoorbeeld hier, maar ook bij sommige winkels gespecialiseerd in smaakmakers, zoals Thull’s in Amsterdam.

Toch liever gewone harissa? Wat receptinspiratie:

De fantasie de vrije loop laten. 😀 Kent u die uitdrukking? Met #bulgur #cavolonero #spinazie #rucola #eikenbladsla #rozenharissa #kip en #feta Geïnspireerd door #ottolenghi #instafood #instafoodie #foodgram #foodfortwo #foodwithlove #homecooking #homemadefood #greenveggies #saladseeds #chicken #roseharissa #dailyfoodfeed #dailyfood #everydayfood #dinnertime #dinner #foodpic #foodphotography #instagood

95 Likes, 0 Comments – Rens Elst (@renselst) on Instagram: “De fantasie de vrije loop laten. 😀 Kent u die uitdrukking? Met #bulgur #cavolonero #spinazie…”

Reageer op artikel:
Harissa te pittig, rozenwater te sterk? Rozenharissa is dé smaakmaker die je nodig hebt
Sluiten