Harissacouscous met venkel, snijbonen en knapperige tabl-kikkererwten

Bij Couscousbar in Amsterdam-Oost haal je de allerlekkerste couscous en nog veel meer Arabisch streetfood. Nadia Zerouali (culinair schrijfster) en  Samira Dahmani (onderneemster) openden de Culy-hotspot ongeveer een jaar geleden. Onlangs brachten ze een kookboek uit met de lekkerste gerechten uit hun keuken.

Wij mogen alvast een lekker recept uit het boek met je delen, voor harissacouscous met venkel, snijbonen en knapperige tabl-kikkererwten. Tabl is een pittig, Noord-Afrikaans specerijenmengsel. Onmisbaar voor harissa maar ook lekker in kipgerechten of als marinade voor vis en groenten.

Harissacouscous met venkel

Harissacouscous maken

Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water. Kook de kikkererwten in ruim gezouten water in circa 40 minuten beetgaar. Giet af, spoel met koud water en laat drogen op keukenpapier.

Blaker intussen de puntpaprika en de rode pepers in de vlam van het fornuis of op een hete barbecue totdat ze rondom zwart zijn. Laat afkoelen in een afgesloten plastic zakje. Verwijder de zwarte vellen en zaadlijsten van de puntpaprika en rode pepers. Pel de tenen knoflook en snijd grof.

Vijzel of pureer de puntpaprika, rode pepers en knoflook met 2 eetlepels tabl, 1 eetlepel zout en een flinke scheut olijfolie tot een smeuïge harissa.

Maak de couscous klaar op de moderne manier (zie: couscous stomen). Pel de uien en snijd fijn. Snijd de gekonfijte citroen (met of zonder pulp) in stukjes. Maak de venkel schoon, snijd in partjes en bewaar het groen. Maak de snijbonen schoon en snijd in schuine stukjes.

Verhit een flinke scheut olijfolie in de onderste couscouspan (of andere grote pan) en bak hierin de uien circa 8 minuten op halfhoog vuur. Voeg de venkel, snijbonen, gekonfijte citroen, de helft van de harissa en wat water toe en laat in circa 10 minuten gaar worden. Breng verder op smaak met wat peper en zout.

Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan en frituur hierin de kikker-erwten knapperig. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met de rest van de tabl en wat zout. Gebruik geen kikkererwten uit pot of blik; die zijn te zacht en spatten tijdens het frituren uit elkaar. Roer de rest van de harissa los met een scheutje olijfolie.

Verdeel de couscous over een warme schaal of diepe borden en schep de groenten erop. Verdeel het venkelgroen en wat harissa-olie erover en bestrooi met de tabl-kikkererwten.

Couscous boek van Nadia Zerouali en Samira Dahmani

Couscous – de lekkerste gerechten uit de Couscousbar – van Nadia Zerouali en Samira Dahmani (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 20,99 euro. 

Meer recepten met parelcouscous:

Reageer op artikel:
Harissacouscous met venkel, snijbonen en knapperige tabl-kikkererwten
Sluiten