Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 29 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

De 3 favoriete Ierse gerechten van Yvette van Boven

Home Sweet Home heet het allernieuwste boek van Yvette van Boven. Een boek vol nieuwe Ierse gerechten, echt comfort food, dat je meeneemt naar haar roots. Yvette heeft namelijk tot haar tiende in Ierland gewoond!

Door Joyce Bielderman

De eerste gerechten die Yvette van Boven leerde kennen waren dus allesbehalve Hollands. Geen speculaas en stamppot rauwe andijvie voor haar, zij startte met Ierse ginger snaps en barm brack. Gerechten die je in haar boek terugvindt.

Dat maakt ons benieuwd… Wat zijn nou de drie favoriete Ierse gerechten van Yvette van Boven? Culy’s Joyce vroeg het haar.

Lekkers uit de natuur

“Weet je wat nou zo leuk is…”, vertelt Yvette, “De Ierse keuken barst van de geweldige producten die nooit weggeweest zijn. De bevolking is lange tijd erg arm geweest en daarom is het gebruik van ‘gratis’ eten uit de natuur altijd in de mode gebleven.

Wildplukken is voor veel Ieren dus normaal en een onderdeel van ard bia (wat ‘goed eten’ in Gaelic betekent). Ik heb een gerecht met knolselderij-gnocchi en bietjes in mijn boek opgenomen. Daar zit een daslook-walnotenboter bij. Zo typisch Iers!”

Heerlijk eten voor de armen
”Nederlanders en Ieren lijken best op elkaar”, vervolgt Yvette. “Zo vangen ze beiden veel vis en exporteren ze er enorme hoeveelheden van. Veel traditionele visgerechten vallen daardoor onder de categorie armeluis-eten.

Als door het grote verschil in getijden (eb en vloed) het strand grotendeels droog komt te liggen, vind je net onder het zand allerlei lekkers, waaronder kokkels. Zo voor het oprapen! Omdat het me zo aan mijn jeugd doet denken vind je een gerecht met kokkels, dragon en erwten in mijn boek.”

Zoete Ierse gerechten van buurmeisje Liz

“Whiskey!”, roept Yvette. “Natuurlijk moest er in mijn boek een gerecht met Ierse whiskey komen te staan. Dat hoort er gewoon bij. En laat mijn oude buurmeisje Liz nu een fantastisch recept voor Irish Whiskey cake hebben…

Liz heeft in Ierland een cateringbedrijf wat taart en gebak maakt, dus geloof me maar als ik zeg dat het gruwelijk lekker is!”

Het beste no-waste volk

“Mocht je wat overhouden van deze cake”, zegt Yvette, “Gebruik dan de restjes voor een typisch Dublins gebak, gur cake. Een snoepje voor spijbelaars, want to be on the gur betekent precies dat.

Je kocht het als scholier vroeger voor een habbekrats. De bakker kon het immers maken met wat over was gebleven. De Ieren zijn stiekem het best no waste volk wat ik ken. En mede daarom hoe ik van ze! En van hun eten…”

yvette van boven in dublin

Heb je ook zo’n zin gekregen in nieuw Iers comfort food? Bestel dan het nieuwe boek van Yvette van Boven, Home Sweet Home, voor € 29,95, uitgegeven door Fontaine Uitgevers.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.