Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 8 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Maak plaats voor risalamande: het Deense dessert dat je deze winter wil eten

Een klassiek dessert, wie houdt er niet van? Entree risalamande: het mag dan misschien als een Italiaanse rijstsoort klinken, het is toch echt een zoete klassieker uit de Deense keuken. Eentje die steevast op kerstavond geserveerd wordt. Maar omdat we ons niet willen beperken tot één avond per jaar – dit smaakvolle rijstdessert verdient meer – mag dat van ons ook prima op een andere avond.

Risalamande

We aten ‘m voor het eerst bij DeZusters in Maarssen in een versie vergezeld door mascarpone, moerasspirea, vanille, amandel en wilde bessen. Een luxeversie, dat wel, maar uiteraard wekte het onze nieuwsgierigheid.

Waar ze ‘m in Maarssen een creatieve schwung hebben gegeven, gaan wij even terug naar de basics. Want wat is het klassieke Deense risalamande nou precies?

Culy Homemade: Deense risalamande (makkelijk toetje voor kerst)

Ingrediënten

De naam verklapt het al enigszins:  het hoofdingrediënt van risalamande is rijst. En ook al is het een traditioneel Deens dessert, de naam komt toch echt van het Franse dessert riz à l’amande, rijst met amandelen dus. Waar rijstgerechten voorheen vooral een luxe waren, werd risalamande na de Tweede Wereldoorlog een meer toegankelijk succesnummer in Denemarken, dankzij de ‘goedkopere’ toevoeging van onder andere slagroom.

Daarnaast werden de prijzige amandelen vaak weggelaten. De huidige versie is niet compleet zonder slagroom, suiker, vanille, stukjes amandel en komt met een warme of koude saus van kersen. We zien hier een flinke dosis seventies vibes dus.

Gelegenheid

Waar je de Deense risengrød – de basic rijstpudding – het hele jaar door tegen kunt komen, verbindt risalamande zich meer aan de feestdagen. En dat kan in allerlei volgordes en vormen: zo maken veel Deense families een grote hoeveelheid rijstpudding voor tijdens het voor- of hoofdgerecht, en bewaren een gedeelte ervan om te verwerken als dessert in de risalamande.

Fun fact: geheel volgens Deense kersttraditie laat je één amandel intact, en de persoon die deze tegenkomt in zijn of haar risalamande, ontvangt een prijs.

Risalamande
Bron: Unsplash

Hoe maak je het rijstdessert zelf

Een troostrijk dessert dus, dat wij het liefst eten tijdens herfst- en winterdagen. Het traditionele recept vind je hier. Al is deze versie wel een sneller exemplaar met een kant-en-klare saus.

Wél hartstikke seventies, maar vers is anders. Omdat herfst en winter niet bepaald de ultieme kersenseizoenen zijn, gaan wij liever voor de kers uit de diepvries, zoals in ons risalamande recept voor kerst.

Heb je de rijstsmaak te pakken? Probeer ook eens deze rijstepap met gekarameliseerde appeltjes of ga voor hartig met Chinese congee.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.