Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 25 aug 2025
Leestijd: 2 minuten

5 verrassende dingen die je kunt maken van overgebleven rijstvellen (van Vietnamese pizza tot glutenvrije dumplings)

Een stapeltje rijstvellen in de keukenkast liggen waar je niks meer mee doet? Zonde! Rijstpapier kun je namelijk voor véél meer gebruiken dan alleen voor klassieke Vietnamese loempia’s. Van een crispy Vietnamese pizza tot glutenvrije dumplings en zelfs noedels: dit is wat je eens moet maken met overgebleven rijstvellen.

Gerechten met overgebleven rijstpapier

1. Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nướng)

De streetfoodfavoriet Bánh Tráng Nướng uit Vietnam is misschien wel de leukste manier om rijstpapier een tweede leven te geven. Je legt het vel in een droge koekenpan, bestrijkt het met ei en belegt het met van alles, van lente-ui tot sriracha en gedroogde garnalen. Even krokant bakken en klaar is je Aziatische borrelhap.

Deze Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nuong) maak je van een restje rijstvellen

Bánh Tráng Nuong Vietnamese pizza featured
Nancy van Batenburg voor Culy

2. Glutenvrije dumplings

Geen zin in kneden met tarwebloem? Maak je dumplings eens met rijstpapier! Laat de vellen kort weken tot ze zacht zijn, vul ze met je favoriete vulling (zoals gehakt, garnalen of groenten) en stoom of bak ze daarna. De structuur wordt iets anders dan gewone dumpling wrappers, maar ze zijn superlekker én glutenvrij.

Summer rolls met gekarameliseerde tofu, mango en hoisin

3. Rijstpapiernoedels

Ooit gedacht dat je van rijstvellen noedels kon maken? Knip de vellen simpelweg in dunne reepjes en laat ze kort weken in warm water. Perfect als snelle noedelvervanger in bijvoorbeeld een frisse salade of een kom warme pho. En: ze hebben een fijne bite!

Culy’s Toko Finds: rijstvellen met sesamzaadjes

Summer rolls Summerrolls
Bron: Unsplash

4. Frituren tot snacks

Als je rijstpapier frituurt, verandert het in luchtige, knapperige crackers die je kunt dippen of verwerken in salades voor extra crunch (een soort lichte, dunne kroepoek van rijstpapier dus!). Breek de vellen in stukken, frituur ze kort in hete olie (het gaat snel!) en breng op smaak met zout, chili of furikake.

Dit fantastische gerecht aten we bij RIJKS: kroepoek van rijstpapier

kroepoek van rijstpapier
Nancy van Batenburg voor Culy

5. Creatieve dumplings (gevouwen of in ‘bloemvorm’)

Naast klassieke dumplings kun je ook creatief zijn met de vorm. Denk aan dumplings die je dichtvouwt als een buideltje of decoratief tot een bloemvorm draait. Door de transparantie van rijstpapier ziet je eindresultaat er extra elegant uit.

Op zoek naar meer recepten met of artikelen over rijstvellen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.