Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Refried beans: de smaakmaker uit de Mexicaanse keuken die je moet kennen

Refried beans – oftewel opnieuw gebakken bonen – is een product in de categorie ‘exotische ingrediënten die je moét kennen’. Waarom? Omdat het een geweldig handig voorraadkastproduct is. Omdat je er eindeloos veel kanten mee op kunt. Omdat het een goede vega vervanger is. En omdat deze Mexicaanse bonenpasta heerlijk is.

Refried beans (of frijoles refritos) hebben we te danken aan de Mexicanen. Maar wat is het eigenlijk?

Refried beans: wat kun je ermee?

Refried beans kun je zien als een bonenpasta gemaakt van gepureerde en gebakken (vandaar: refried) bonen. Afhankelijk van het recept wordt de pasta op smaak gebracht met smaakmakers als ui, komijn, chili, cayennepeper en zout. Dat levert een zalvig, boterzacht goedje op, met de subtiel zoutige smaak van bonen.

En wat doe je ermee? Je gebruikt het als vulling voor taco’s, nacho’s quesadillas of enchiladas, bijvoorbeeld. Of je besmeert je molletes (Mexicaanse pizzabroodjes) ermee. Je maakt er ook een eenvoudig lunchgerecht van met een gebakken eitje en wat chorizo.

Maar eigenlijk kan het gewoon op tafel bij elke Mexicaanse maaltijd, als side dish. Goeie refried beans zijn immers lekker bij alles.

> Lees ook: Wat is het verschil tussen Tex-Mex en de Mexicaanse keuken?

Hoe maak je ze zelf?

Refried beans liggen tegenwoordig in blik in de schappen van de Albert Heijn, van het merk La Morena. Kun je ze niet vinden? Dan kun je refried beans ook gewoon zelf maken, wat makkelijk kan met bonen uit blik (en natuurlijk is zelfgemaakt altijd lekkerder!) of zelf geweekte bonen.

Bak de inhoud van het blik zwarte of bruine bonen (inclusief het vocht) in een laagje boter of olie. Vervolgens stamp je de bonen met een pureestamper (rechtstreeks in de pan) tot een zachte textuur met hier en daar nog een beetje stukjes. Of maal ze helemaal glad in een keukenmachine of met een staafmixer.

Op smaak brengen kan eventueel – maar hoeft niet per se – met komijn, gedroogde chili en cayennepeper. Tadaaa: zo simpel is het!

Meer uit de Mexicaanse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.