Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 4 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Shakshuka van zoete aardappel uit de nieuwe Ottolenghi (+ winactie!)

Ben je altijd benieuwd geweest hoe Yotam Ottolenghi toch tot die fantastische recepten komt? Voor de eerste keer krijg je een kijkje in de Ottolenghi Test Keuken: dé plek waar al die goddelijke gerechten met die kenmerkende Ottolenghi-touch ontstaan. Want in het nieuwe boek Shelf Love vind je vernieuwende gerechten uit de voorraadkast, bedacht door het Ottolenghi-team. Wat te denken van deze shakshuka van zoete aardappel met srirachaboter en ingelegde uien bijvoorbeeld?

Yotam Ottolenghi schreef dit boek samen met Noor Murad, vast onderdeel van het Ottolenghi-team. Het ontstond tijdens de lockdown, toen het team besloot om steeds meer verhalen, berichten en video’s vanuit hun kookstudio in Londen te delen op social media. Dat was zó’n succes, dat het resulteerde in een nieuw boek: Shelf Love. En o ja, dat boek kun je winnen (zie onder)!

Ottolenghi lanceert video’s vanuit zijn testkeuken: Ottolenghi Test Kitchen

Allereerst delen we een recept uit dit kersverse nieuwe kookboek met je, voor shakshuka van zoete aardappel met srirachboter en ingelegde uien.

Yotam & Noor: “Deze versie is behoorlijk ver verwijderd van de klassieke shaksuka, zeker, maar we hebben ontdekt dat zoete aardappels precies het juiste vochtgehalte en gewicht hebben om als basis voor deze eieren te dienen. Serveer dit opwindende gerecht als een weekendbrunch; zo ziet het er ook uit.”

Shakshuka van zoete aardappel
Bron: Shelf Love

Shakshuka van zoete aardappel met srirachaboter en ingelegde uien

1. Verhit de oven tot 200 °C. Prik de zoete aardappels rondom in met een vork (8-10 keer) en leg ze op een middelgrote, met bakpapier
beklede bakplaat. Pof ze 45-50 minuten in de oven, tot ze gaar en zacht zijn. Zet ze opzij om ze af te laten koelen en schakel de oventemperatuur naar 180 °C.

2. Meng intussen in een kleine schaal de ui met 1 eetlepel citroensap en een snuf zout en zet opzij om ze te marineren.

3. Trek de schillen van de gare aardappels af en scheur ze in stukjes van grofweg 4 cm. Doe het aardappelvruchtvlees in een grote schaal en zet opzij. Leg de schillen weer op de bakplaat en schep er 1 eetlepel olie, ¼ theelepel zout en royaal versgemalen peper door. Bak de aardappelschillen 8 minuten in de oven tot ze mooi van kleur zijn en krokant worden. Zet ze opzij om af te koelen en ze nog krokanter te laten worden.

4. Prak met een vork het aardappelvruchtvlees glad, voeg de cheddar, knoflook, komijn, nog 1 eetlepel olie, de overgebleven eetlepel citroensap, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en meng alles goed.

5. Giet de overgebleven eetlepel olie in een grote koekenpan waarvoor u een passend deksel heeft, en beweeg de pan zodat de olie over de bodem uitloopt. Schep het aardappelpureemengsel in de pan en strijk het met een eetlepel gelijkmatig uit. Zet de pan op
halfhoog tot hoog vuur en laat de puree circa 7 minuten bakken tot de onderkant begint te kleuren. Zet het vuur nu halfhoog en druk met de bolle kant van een lepel acht holletjes in de aardappelpuree, breek in elk ervan een ei. Bestrooi alles licht met zout en peper, zet het deksel op de pan en bak de shaksuka 4-5 minuten, beweeg de pan nu licht tot de eiwitten gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn.

6. Doe terwijl de eieren bakken de boter met de sriracha in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten, blijf
voortdurend roeren tot het een emulsie is. Haal de pan van het vuur voor de boter gaat borrelen – het is niet de bedoeling dat hij schift.

7. Schep de srirachaboter over de eieren en strooi een flinke handvol knapperige aardappelschillen, de helft van de gemarineerde uien en alle korianderblaadjes over de shaksuka. Serveer hem meteen, met de overgebleven aardappelschillen en gemarineerde uien erbij.

Maak uw eigen versie:

– Bespaar tijd door de zoete aardappels in de magnetron te garen.

– Kies voor de bodem een romige, goed smeltende kaas en lekkere specerijen naar uw smaak.

– Experimenteer met andere pittige sauzen, bijvoorbeeld tabasco of harissa.

Shelf Love Ottolenghi

> OTK – Shelf Love van Yotam Ottolenghi en Noor Murad (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99.

Win Shelf Love van Ottolenghi!

Wil jij dit fantastische nieuwe kookboek van Ottolenghi en Noor Murad winnen? Culy mag van Fontaine Uitgevers drie exemplaren weggeven aan gelukkige Culy-lezers.

Stuur een mail naar [email protected] met in de onderwerpregel ‘Shelf Love‘ en vertel ons wat jouw favoriete voorraadkastingrediënt is en waarom. Vergeet niet om je adresgegevens te vermelden.

Meedoen kan t/m 24 oktober. De winnaars van de boeken krijgen bericht via e-mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd).

Willen we: dit nieuwe servies ontworpen door Ottolenghi

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.