Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over daifuku: een verrassend toetje met rode bonen

In de categorie ‘niet je standaard toetje’ hebben we een leuke ontdekking: daifuku. Deze kant-en-klare tokohappen verrassen op meerdere vlakken en zijn wat ons betreft het proberen waard. Want culinair terughoudend? Zo zijn we niet.

Daifuku en mochi: het verschil

Qua looks associeer je daifuku waarschijnlijk onmiddellijk met mochi. Dat hoeft niet te verbazen. Waar we mochi kennen als de Japanse cakejes van rijstbloem in verschillende kleuren en vullingen, is daifuku daar een specifieke variant van. Van daifuku spreken we concreet als het rijstcakeje gevuld is met adzuki: pasta gemaakt van rode bonen.

Dat laatste klinkt misschien niet heel sexy in de context van toetjes, toch wordt ‘t in de Aziatische keuken vaker gebruikt in zoetigheid. Ze zoeten de rode bonenpasta daar namelijk met (een royale hoeveelheid) suiker en daarmee wordt het een geschikte vulling voor cake, zoete broodjes en taart. Ook als topping op schaafijs zie je ‘t weleens terugkomen. Én dus in daifuku, waar ‘t het cruciale ingrediënt is.

Daifuku
Bron: Pexels

Hoe smaakt daifuku?

Net als bij mochi is de textuur van daifuku zacht en elastisch, te danken aan de kleefrijst. Je moet er misschien even aan wennen (en toegegeven: we kennen ook haters), maar wij vinden die textuur juist heerlijk en ‘ns wat anders-dan-anders. We serveren mochi bijvoorbeeld graag als toetje nadat we Japans hebben gekookt (kwestie van in thema blijven!).

Al helemaal wanneer we gasten hebben: niet alleen omdat het zo’n praktisch toetje is (je koopt ze namelijk kant en klaar bij de toko), ook omwille van het verrassingseffect voor mensen die die kleefrijst-textuur nog niet kennen. En wil je dat verrassingseffect nou nog wat opschroeven, ga dan voor de daifukuvulling met rode bonen. Qua smaak doet die een beetje denken aan zoete aardappel met een nootachtige ondertoon. En da’s dus écht behoorlijk lekker!

Ook eens je tanden in zetten? Daifuku koop je bij Aziatische supermarkten, zoals deze van Dun Yong in Amsterdam. Liever beginnen met een toegankelijker instapmodel? Kijk even naar de andere mochismaken. Voor je ‘t weet ben je om.

Meer uit Japan?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.