Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zelf appelsap maken: hoe doe je dat?

Mensen met appelbomen kennen het fenomeen ongetwijfeld: september staat synoniem voor (een overvloed aan) appels! Die kun je natuurlijk uit ‘t vuistje eten, in appelmoes verwerken of gebruiken voor appeltaart. Maar minstens even lekker is het om er een vers vruchtensapje van te maken. Zo eentje waarbij je de vitaminen instant je lijf in voelt stromen. Maar hoe kun je nou het beste appelsap maken?

Culy licht het toe.

Appelsap maken

Appelsap met een blender

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes appel in je blender en voeg een scheutje water toe. Blend tot alles gemixt is, het is normaal dat je nog pulp ziet.

Voor mooi helder appelsap kun je de inhoud van de blenderkan zeven. Dat gaat het beste met een kaasdoek, al kun je eventueel ook een fijne zeef inzetten. Probeer hoe dan ook om zoveel mogelijk sap uit de pulp te duwen, zoveel mogelijk winst is wat je wil!

Appelsap maken zonder machine

Eerlijk is eerlijk: appelsap maken gaat het beste met een machine. Heb je die nou niet, dan kun je proberen om de appels te schillen en ze vervolgens te raspen in een kaasdoek. Eenmaal geraspt? Maak dan een buideltje van de kaasdoek en pers er zoveel mogelijk van het sap uit.

Dat proces kun je eventueel een handje helpen door de geraspte appel een nachtje in te vriezen (en weer te ontdooien tot kamertemperatuur) alvorens je het sap uit het vruchtvlees perst. Dit zal ervoor zorgen dat de appel zachter wordt, en daarmee makkelijker vocht zal afgeven.

Varianten op appelsap

Puur appelsap is al heel lekker, al bestaan er uiteraard nog genoeg varianten om daarop te variëren. Wij zijn bijvoorbeeld verzot op appel-bietensap. Niet alleen geven de bietjes de appelsap een aardse smaak (waar je weliswaar van moet houden), de twee zijn ook gelijktijdig in het seizoen. Dat maakt het niet alleen een lekkere, maar ook nog ‘ns een praktische combo om samen sap van te maken.

Ook gember is zo’n smaakmaker die eigenlijk elke fruitsoort wel van aangename versterking voorziet. En wil je nou zoveel mogelijk groenten binnenkrijgen, deins dan niet terug om ook wortel, komkommer en/of selderij in de mix te gooien.

Geniet ervan!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.