Redactie
Redactie Inspiratie 23 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Porchetta: het goddelijke varkensvlees op z’n Italiaans (+ recepten!)

Meet porchetta (spreek uit: por-ketta). Een beeldschoon stuk opgerold varkensvlees met de lekkerste kruiden uit de oven. Ideaal voor als je een grote groep mensen te eten krijgt en iets feestelijks op tafel wil zetten.

We maken graag een goed stuk geroosterd buikspek of onze favoriete pulled pork, maar porchetta wordt vaak vergeten. En dat is zonde!

Vooral als je bedenkt dat het maken van een porchetta vrij eenvoudig is. Het is van origine een Italiaans gerecht, gemaakt van laagjes opgerold varkensvlees en kruiden. De porchetta wordt vervolgens als een soort rollade in de oven geroosterd om vervolgens eruit te rollen met een krokante buitenkant en mals en sappig vlees aan de binnenkant. Krijg je al trek? Sorry.

Toch heeft ieder zo zijn voorkeur voor bepaalde kruiden of een bepaald stuk vlees. Ben je geen fan van varkensvlees? Dan kan je porchetta ook heel goed met kalkoen maken.

Daarom presenteren we je graag een aantal verschillende recepten. Welk recept past het beste bij jou?

Recepten

Houd je van veel kruiden? Denk: rozemarijn, venkelzaad, koriander en geraspte sinaasappelschil? Bekijk dan eens dit recept. Of deze. Met tijm, salie en citroenrasp.

Heb je wel eens porchetta gemaakt? Dan vind je het misschien leuk om er een keer een lekkere sandwich (klik!, klik!, klik!) van te maken.

Bron: Flickr

En, zoals we zeiden: je kan ook een variant met kalkoen maken.

Wil je helemaal afstappen van de Italiaanse insteek? Maak dan een Aziatische variant.

Wil je écht all the way gaan? Maak dan dit recept van hét porchetta-restaurant in New York. Heerlijk met al het goeds uit Italië: tijm, rozemarijn, olijfolie, knoflook en – rode of witte – wijn.

Waar te eten?

Je kan porchetta – net als in Italië – op een goede markt halen. Bijvoorbeeld op de Pure Markt of de NeighbourFood market in Amsterdam bij Porketta & Piadina. Omdat er zoveel vraag was naar hun porchetta kan je deze ook online bestellen – yes!

Porchetta vind je ook op het menu bij de betere Italiaanse restaurants. Heb jij wel eens lekker porchetta gegeten bij een restaurant bij jou in de buurt? Laat het ons weten!

En op het festival Into the great wide open at uw hoofdredacteur een goddelijk bordje porchetta van BAK restaurant:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.