Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Herfst-hack: zo haal je pompoenpitten er in een mum van tijd uit

Het is weer die tijd van het jaar: waarin de pompoenen niet aan te slepen zijn. Erg vinden we dat helemaal niet. Van soepen tot taarten en van ovenschotels tot in de pasta: ons maak je er altijd blij mee. Er zit echter één klein nadeel aan dit herfsticoon: het schoonmaken van de pompoenpitten vergt wat tijd en aandacht. Goed nieuws: met deze hack haal je je pompoenpitten er wél in een mum van tijd uit.

Herfst-hack: zo haal je pompoenpitten er in een mum van tijd uit.

We houden wel van een goeie schoonmaakhack op z’n tijd hier bij Culy. Het bespaart immers een hoop tijd, wat je weer wat minuten oplevert om verder te experimenteren in de keuken. Gaven we je eerder al tips hoe je die vervelende draden in groenten het snelst schoon kunt maken, of hoe je een garnaal kunt ontdoen van dat ietwat onsmakelijke darmkanaal, deze keer zijn de pompoenpitten aan de beurt.

Pompoen met burrata en crispy chili-oil
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pompoenpitten hack

First things first, want hoe lekker en veelzijdig die pompoen ook is, z’n pompoenpitten doen er zeker niet aan onder. Onderschat de waarde van de pompoenpit dus niet en ga er zorgvuldig mee om. Het levert je immers een goede hand vol met smakelijke pitten op die de meest uiteenlopende gerechten kunnen verrijken.

Rooster de pitten bijvoorbeeld op deze manier in de airfryer, of wanneer je geen airfryer in huis hebt, rooster pompoenpitten dan op één van deze manieren. En anders leggen onze collega’s van Bon Appétit je hier uit hoe je het in slechts zes stappen voor elkaar krijgt.

Pompoenpitten schoonmaken

Maar voor je aan het roosteren slaat, willen we de pitten er het liefst zo snel mogelijk uit hebben en als het even kan, met schone handen. Deze pompoenpitten hack van Amanda Paa van Heartbeet Kitchen heeft gelukkig alles in zich om dat proces met succes te volbrengen. Snijd de pompoen doormidden, pak een ijsschep – of een koekjesschep, hoe je het ook wilt noemen – erbij, en scheppen maar.

Wat deze oplossing zo fijn maakt? De pitjes vliegen niet de keuken door én je tool is stevig genoeg om ook de stuggere stukken van de pompoen eenvoudig van z’n pitten te verlossen.

Koken met pompoen

We kunnen ons zo voorstellen dat niets je nu nog in de weg staat om je volledig om de pompoen te storten. Tijd om de herfst in huis te halen dus, bijvoorbeeld met deze recepten met pompoen óf natuurlijk met deze ultieme recepten voor pompoensoep.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.